Belföld

Operatörvényt akar, szappanoperát emleget Ókovács

A Magyar Állami Operaház főigazgatója jogellenesnek tartja a sztrájkot.

Az InfoRádiónak Ókovács Szilveszter azt mondta, a sztrájkfelhívás ellenére nem marad el az e heti bemutató. A főigazgató szeretné, ha újra lenne (1938-ban volt) operatörvény. A magyar jogalkotásban számos példa van arra, hogy ennél jóval kisebb területek is kapnak önálló törvényt.

Annak a külön állatfajnak, más világnak, amit mi képviselünk, valamilyen külön elbírás kell a méretünk és a jellegünk alapján. A gazdasági tervezésnek lehetne olyan garanciája, ami megkönnyítené számunkra az operai működést.

Ókovács Szilveszter arról is beszélt, hogy javában tart a Magyar Állami Operaház felújítása, azért nincs kollektív szerződés, mert az a korszerűsítés idejére nem lenne betartható.

Most nem tudjuk garantálni a hétfői szünnapot, mert az Erkel Színházban, ami egyedüliként kénytelen továbbjátszani, hétfőn is próbákat kell tartanunk. Ugyanakkor két színháznyi zene- és énekkar, műszak, balett munkájáról illik gondoskodnunk.

Létszámleépítés helyett mindenkinek próbálnak munkát találni. Így csökken a munkateher, az eddig túlórával, pótlékkal keresett pénzek éves átlagának 80 százalékát tették hozzá a bérekhez. A turnékkal és a vendégjátékokkal a dolgozók még többet is keresnek, mint korábban – tette hozzá a főigazgató, aki a sztrájkfenyegetésről is nyilatkozott.

Ez egy hatalmas szappanopera, hét éve tart. Minden évben van valami sztrájkbejelentés. Vannak exhibicionista szakszervezeti vezetők, akik abból élnek, hogy időnként telekiabálják a médiát egy sztrájkfelhívással. Nekik is látszaniuk kell valahol.

Ókovács Szilveszter szerint a mostani sztrájkfenyegetésnek sem lesz foganatja. Megtartják gond nélkül a Hugenották premierjét, miként a Falstaffét is. A főigazgató korábban tudatta, a sztrájkot jogellenesnek tartja, bíróságon támadja meg. Most arról is beszélt, hogy hamarosan lejár a mandátuma, de újra benyújtotta a pályázatát, amiről az emberi erőforrások minisztere várhatóan 30 nap múlva dönt.

operahaz(210x140).jpg (Array)
Sztrájk az Operában, elmaradhat a premier
A szakszervezetek követeléseikről tájékoztatták Balog Zoltán minisztert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik