Belföld

Lezuhant a partoldalon a tápiószelei autós ámokfutó

Lezuhant a partoldalon és megsebesült – így sikerült végül elkapni azt az autós ámokfutót, akit kilométereken át üldöztek a rendőrök még október elején. Az esetről a rendőrség akkor beszámolt, ám most újabb részletekre derült fény.

A 22 éves tolvaj egy tápiószelei tanyára tört be, mindent vitt, amit mozdítani tudott – akkor még egy talicskával. A zsákmányt három helyen, egy lakatlan tanyán, egy bozótosban és egy elhagyatott temetőben rejtette el. Másnap reggel folytatta a sorozatot: elkötött egy kocsit is a településen. Később kiderült, azzal szállította az előző éjjel meglovasított akkumulátorokat, hogy eladja Tápióbicskén – írja a Zsaru magazin.

A rendőrök kiszúrták az akkor már körözött Fordot. A fiatal – észlelve az egyenruhásokat – tolatni kezdett, és nagy gázzal elindult Farmos felé. Több település rendőrei szegődtek a nyomába, de a fiatal nem volt hajlandó megállni.

A szemből érkező, előtte keresztben álló járőrkocsikat kikerülte, továbbhajtott, később pedig közvetlen életveszélybe sodort két egyenruhást és egy rendőrtanulót: a mellette haladó járőrkocsira rántotta a kormányt, árokba kényszerítve a járművet.

Az autó a tetejére borult, de mindhárom utas be volt kötve. Mentő vitte el őket, de mint kiderült, nem sérültek meg. A tanuló akkor ült életében először rendőrautóban.

Kollégáik továbbkövették az autót, és próbálták bekeríteni a 31-es, a 32-es és a 3117-es úton. A szolnoki rendőrök ekkor már egy ponton kamiont állítottak keresztbe az úton, teljesen elbarikádozva mindkét sávot. A jármű mellett egyenruhások álltak, jelezték a sofőrnek, hogy ne tovább, hiába. El kellett ugraniuk, az ámokfutó jelzőoszlopokat döntött ki, felhajtott a padkára és kikerülte a méretes akadályt. A kocsi egy újabb egyenruhás felé közeledett, aki – látva, kis híján mi történt társaival – elővette a fegyverét,  és hat lövést adott le a menekülő jármű elejére.

Fotó: André Ildikó/Rendőrség

Több lövedék a karosszériába, egy pedig a bal első kerékbe fúródott, utóbbi lassú nyomáscsökkenést idézett elő. De a fiatal még ekkor sem volt hajlandó megállni.

Ekkor már tizennyolc villogó-szirénázó rendőrautó volt a nyomában.Autója egyre irányíthatatlanabbá vált, így egy körforgalomban nekiment egy kamionnak, majd egy újabb rendőrségi járműnek. Innentől kocsival már nem tudott menekülni, így kiugrott és elrohant. Az egyenruhások kétszáz méter után, egy mezőn gyűrték le – miután futás közben lezuhant a partoldalon.

A félórás ámokfutás alatt a fiatal 50 kilométert tett meg, ez átlagosan 130-140 kilométer per órás sebességet jelent. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.  Amikor elkapták, a rendőröknek azt mondta:

“Nem akartam megállni. Nem tudom miért, csak menekülni akartam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik