Belföld

Elkészült az új választási rendszerről szóló törvényjavaslat

Nem lehetne 44 százaléknyi szavazattal kétharmadot szerezni, és a parlamenti férfiuralmat is visszafognák az ellenzéki pártok.

Elkészült a magyar választási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat, amit a Közös Ország Mozgalom kezdeményezett, nyolc párt képviselőinek közreműködésével dolgozták ki, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztik.

A törvényjavaslat szövegét a 444 közölte, néhány fontosabb pontot ki is emeltek belőle. Így azt, hogy minden párt legfeljebb olyan arányban lehetne jelen a parlamentben, amilyen arányban szavaztak rá, vagyis nem fordulhatna elő újra az, ami 2014-ben, hogy a Fidesz 44 százalékkal kapott kétharmadot.

Minimálisan növelnék a Parlament létszámát, a választókerületi jelöltek és a pártlistás jelöltek 110-110 mandátumon osztoznának, két helyet pedig a határon túli magyarok szavazatai döntenének el.

A bejutási küszöböt 4 százalékra csökkentenék, illetve kormánytól független bizottságot állítanának fel, ami kizárólag demográfiai adatok alapján rajzolná újra a választási körzeteket. A javaslat kitér arra is, hogy a pártlistán nem szerepelhetne egymás után három azonos nemű jelölt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelöltek legalább harmadának nőnek kell lennie.

A választáson induló szervezetek kampánytámogatás-visszafizetési kötelezettségét is szigorítanák, hogy a kamupártok kedvét ezzel vegyék el az indulástól.

A Közös Ország Mozgalom korábban azt közölte, hogy ha október 23-ig nem szavazza meg a parlament a törvényjavaslatot, polgári engedetlenségi akciókba kezdenek. Mivel a javaslat némi csúszással készült el, ezt az álláspontot arra módosították, hogy megnézik, látnak-e bármi nyitottságot a kormánypárt részéről a tárgyalásra. Ha nem látnak, netán a parlament elé sem kerül a javaslat, elkezdik az akciókat.

Megegyezett a nyolc ellenzéki párt
A választási rendszer reformjáért fogtak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik