Belföld
Dány, 2017. január 11.
Közmunkások aprítják fel a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelõanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tûzifát Dányban 2017. január 11-én. A minisztérium saját keretébõl biztosít tüzelõanyag-támogatást az ötezer lakos alatti településeken élõ rászorulóknak, a pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Országszerte hiánycikk lett a tűzifa

24.hu
24.hu

2017. 10. 12. 09:07

A tavalyi kemény tél miatt sokan előrehozták az idei tűzifavásárlást, ami miatt már nyárra lecsökkentek az erdőgazdálkodók eladható készletei, a vegetációs időszak utáni fakitermelések pedig még csak most indulnak, ezért országszerte hiánycikk lett a tűzifa – írja az MTI a Zalai Hírlap alapján.

Hildesheim, 2017. október 6.
A Xavier elnevezésû viharban kidõlt fák öveznek egy autóutat az észak-németországi Hildesheim közelében 2017. október 6-án. Az erõs széllökésekkel kísért elõzõ napi viharban legkevesebb hét ember életét vesztette a térségben, és sokan megsérültek. (MTI/AP/Julian Stratenschulte)
Az egekbe szállt a tűzifa ára, fázni fog a nép télen
Elszálltak a faárak, mert a kormán fehéríti az ágazatot. Más okok is bejátszanak, az emberek meg gázzal fognak fűteni.

A lapnak a Földművelésügyi Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a tavalyi kemény tél miatt megnövekedett a tűzifa-felhasználás, a lakossági tűzifakészletek már a nyár elejére megcsappantak. Az elhúzódó hideg hatásra a lakossági beszerzések már a fűtési szezont követő időszakban megkezdődtek, a nagy igény miatt azonban az erdőgazdálkodók készletei nyárra a minimumra csökkentek, mert a természetvédelmi szabályok miatt a vegetációs időszakban nem, vagy csak korlátozottan lehet fát kitermelni.

A minisztérium azt is közölte, hogy az ellenőrzési rendszereknek köszönhetően jelentősen visszaszorult a tűzifa illegális kereskedelme és az import is.

A társaságok felkészültek a szociális tűzifa biztosítására, és mindent elkövetnek az illegális tűzifaforgalom csökkenésének köszönhető átmeneti hiány miatt megnövekedett lakossági tűzifaigények kielégítése érdekében

– közölte a szaktárca.

A Zalaerdő Zrt. zalaegerszegi erdészete arról számolt be, hogy átmenetileg nem fogadnak új megrendeléseket, mert ellátási területükön idén a lakossági igény már meghaladta az egész éves gazdálkodási tervüket. A hiány azonban átmeneti, mert a Zalaerdő további négy erdészeténél nincs korlátozás, és hamarosan indulnak az őszi-téli fakitermelések.

Zalaegerszegen az állami erdészetnél a keménylombos lakossági tűzifa árát 1500 forinttal emelték, így nettó 15.500 forint az átvevőhelyeken a köbméterenkénti ára, ez az ország keleti felében 18.500-19.000 forint körül alakul.

Jelentős áremelés után a kályhakész fa eladási ára házhoz szállítva bruttó 30 ezer forint erdei köbméterenként, de az éves szerződött mennyiségnek így is csak a 10 százalékát tudta kiszállítani partnereinek, mert ennyit kapott meg a beszállítóktól.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.