Belföld

Az egekbe szállt a tűzifa ára, fázni fog a nép télen

Elszálltak a faárak, mert a kormán fehéríti az ágazatot. Más okok is bejátszanak, az emberek meg gázzal fognak fűteni.

Nagy diadalmenet lett volna a kormány fehérítési szándéka a tűzifa terén, de az ellenkező hatást is sikerült elérni a HírTV anyaga szerint. Arról írnak, a feketefa visszaszorításának a fa árdrágulása lett a vége, így a szegényebb önkormányzatok alig tudják kifizetni azt a tűzifát, amit a rászorulóknak adnának. Egy pécsi nő így beszélt a helyzetről:

Mindenképpen drágább lett. Ezt hallottuk is, meg hát tapasztaltuk is, meg évről évre 10-15 százalékkal felmegy a tűzifa ára. Mi előrelátók voltunk, úgyhogy beszereztük a nyár folyamán, de hallottam ismerősöktől, hogy nagyon nehezen tudják beszerezni a tűzifát sajnos az idei évben.

A csongrádi Kübekházán a szociális tűzifa beszerzése okoz gondot az önkormányzatnak. A fa köbmétere rövid idő alatt 2800-ról 3800-4000 forintra emelkedett, ráadásul alig van fa a beszállítóknál is – mondta a polgármester, Molnár Róbert. Egy törökszentmiklósi tüzéptelep tulajdonosa szerint az export hiánya és az adminisztrációs terhek növekedése is nehezíti a helyzetet.

A sok járulékos költség növekedése miatt minden tüzelőanyag ára nőni fog majd az akáctól a tőzegbrikettig. Az eredmény az lesz, hogy egyre többen térnek majd vissza a gáztüzeléshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik