Belföld

Európában példátlan, amit a kormány a kiskorú menekültekkel tenne

A fiatalkorú bűnelkövetők mellé helyezik őket.

A Népszava úgy tudja, az Aszódi Javítóintézetben helyeznék el a kiskorú menekülteket. A mintegy két tucat kísérő nélküli menekültnek, menedékkérő gyereknek a gyermekotthon korszerűsítő program miatt kell elhagynia a fóti Károlyi István Gyermekközpontot. Aszódon egy eddig nem használt iskolában alakítanának ki egy 48 (+40) férőhelyes szálláshelyet, mintegy 416 millióért.

A lap értesülését megerősítette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amely ugyan arra nem válaszolt, miért a javítóintézetre esett a választás, de azt ígérte, hogy a

kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthoni ellátását a kormányzat a jövőben is gyermekotthoni keretek között fogja biztosítani,

mint Fóton, ahol az elmúlt fél évben 18-37 fő között mozgott. Az ottani gyermekotthont jövő nyárra felszámolnák. Az intézményben nemcsak kísérő nélküli kiskorúakat, hanem különleges bánásmódot igénylő magyar gyerekeket is gondoznak, utóbbiakat Kalocsára, Zalaegerszegre költöztetik át.

Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakértő az aszódi helyszínt azzal magyarázza, hogy a kormány a szökéseket akarja megakadályozni.

Az egy zárt, szigorúan őrzött intézmény, Fóton előfordult, hogy az idősebb, 15-17 éves gyerekek továbbálltak, amikor tudomást szereztek rokonaik hollétéről. A nemzetközileg is elismert gyerekjogi szakértő a legnagyobb bajnak azt tartja, hogy nincs szakmai háttér, indoklás,

nem tudni, a személyzet hogyan tudja segíteni ezeket a gyerekeket, illetve azt sem, mennyire lesznek elkülönítve a fiatalkorú elkövetőktől.

A Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője szerint az intézkedés nemcsak hazai, hanem európai szinten is botrányos. Eddig egyetlen európai ország sem próbálta a családjuktól elszakított gyermekeket ilyen környezetben elhelyezni.

Lényegében egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják őket, ami azt az üzenetet erősíti, hogy menekültnek lenni bűn, menedékkérelmet kérni bűn.

Azt Szekeres Zsolt is elismerte, hogy Fóton többször volt szökés, amire azonban nem gyógyír a kiskorú menekültek elzárása, elszigetelése, ami éppen ellentétest hatást fog elérni. Fizikailag nehezebb lesz elhagyni az intézményt, de sokkal csábítóbb lesz a szökés.

A menekültek több mint fele gyerek

Folyamatosan nő a gyerekmenekültek száma a világon. A gyermekek már több mint a felét teszik ki a hazájukból az erőszak, üldöztetés és hátrányos megkülönböztetés elől menekülőknek. Ezt az ENSZ genfi székhelyén, a világszervezet menekültügyi főbiztosának egyik helyettese közölte.

Nem üdülni mentek volna Őcsénybe a menekültek, hanem beilleszkedni a magyar társadalomba
A Magyarországon menekültstátuszt kapó emberek kilencven százaléka családhoz tartozik, csupán öt százalékuk egyedülálló férfi vagy nő.

Volker Türk a Menekültügyi Főbiztosság végrehajtó bizottsága előtt tartott, a menekültek védelméről és kiszolgáltatottságáról szóló beszámolójában a menedékkérők, a hazájukban belső menekültekké vált és hontalan emberek globális helyzetét részletezte.

A jelentés szerint a valamilyen konfliktus által segítségnyújtásra szorulók száma nélkül jelenleg 22,5 millió menekült van a világon. A gyerekmenekültek növekvő számát illetően drámai a helyzet, mert egyre több köztük az olyan, aki kísérő nélkül, teljesen egyedül kénytelen menekülni.

Tavaly több mint 60 ezer, a családjától különlévő gyereket vettek őrizetbe az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ közelében, a szíriai válság elől csaknem 2,5 millió gyerek menekült el, míg Dél-Szudánból több mint egymillió. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik