Nagyvilág

A menekültek több mint fele gyerek

Folyamatosan nő a gyerekmenekültek száma a világon. A gyermekek már több mint a felét teszik ki a hazájukból az erőszak, üldöztetés és hátrányos megkülönböztetés elől menekülőknek – közölte az ENSZ genfi székhelyén Volker Türk, a világszervezet menekültügyi főbiztosának egyik helyettese.

Nem üdülni mentek volna Őcsénybe a menekültek, hanem beilleszkedni a magyar társadalomba
A Magyarországon menekültstátuszt kapó emberek kilencven százaléka családhoz tartozik, csupán öt százalékuk egyedülálló férfi vagy nő.

Türk erről az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának végrehajtó bizottsága előtt tartott, a menekültek védelméről és kiszolgáltatottságáról szóló beszámolójában beszélt, amelyben a menedékkérők, a hazájukban belső menekültekké vált és hontalan emberek globális helyzetét részletezte.

A jelentés szerint a valamilyen konfliktus által segítségnyújtásra szoruló emberek száma nélkül jelenleg 22,5 millió menekült van a világon.A gyerekmenekültek növekvő számát illetően azért is drámai a helyzet, mert egyre több köztük az olyan, aki kísérő nélkül, teljesen egyedül kénytelen menekülni.

A tavalyi évben például több mint 60 ezer, a családjától különlévő gyereket vettek őrizetbe a hatóságok az Egyesült Államok és Mexikó közti határ közelében, a szíriai válság elől elmenekült gyerekek száma csaknem 2,5 millió, míg Dél-Szudánból több mint egymillió gyerek menekült el az ottani konfliktus következtében.

(MTI)

Kiemelt kép: Ensar Ozdemir / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik