Belföld

Budapesti tüntetést tiltatna be Ukrajna

Hegedűs Lóránték tiltakoznának az oktatási törvény ellen az ukrán nagykövetségnél. Az ukrán külügyminiszter provokációt sejt.

Kijev tiltakozó jegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amiben követeli, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé péntekre szervezett demonstrációt – közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatta nagykövetségünket, hogy október 13-án Kárpátalja önrendelkezése szlogennel tartanak akciót. Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust?

– kérdezte Klimkin. Szavai szerint azonnal tiltakozó jegyzéket küldött a kijevi külügyi azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a “provokációt”. “Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét” – fűzte hozzá bejegyzésében.

Pénteken az ukrán nagykövetség elé az ukrán oktatási törvény és a kárpátaljai magyarság jogfosztottsága ellen tiltakozásul szervez demonstrációt ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész. Az ukrán külügyminiszter csütörtökön látogatást tesz Budapesten azzal a céllal, hogy elmagyarázza a magyar partnereknek az oktatási reform lényegét.

A sokat támadott törvény

A Petro Porosenko ukrán elnök által szeptember 25-én aláírt törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – ami egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán.

Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két, vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

Az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint a 7. cikk sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. A jogszabályt több szomszédos országban, így Magyarországon is bírálják.

(MTI; Kiemelt kép: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik