Belföld

Czeglédy-ügy: Gyurcsány is fut a pénze után

Ők csak segítettek egy embernek, és rajta keresztül sok száz diáknak. Czeglédyt pedig nem tagadja meg.

A Demokratikus Koalíció elnöke közösségi oldalán osztja meg, mit gondol arról, hogy napok óta lázban ég a kormányközeli sajtó amiatt, hogy családi cégük (Altus Zrt.) kölcsönt adott Czeglédy Csabának, illetve az ő vállalkozásának (Human Operator Zrt.).

Czeglédyt azóta jelentős összegű költségvetési csalással gyanúsították meg. Gyurcsány szerint a hírekben a bűn elkövetésének árnyát borítják rá is, amire meg is vonhatná a vállát, mondván, senkinek semmi köze ahhoz, kinek adnak kölcsönt, de nem ezt teszi.

Nem, pedig igazam lenne, mert tényleg semmi köze senkinek ahhoz, hogy törvényesen, az üzleti életben szokásos feltételek mellett milyen megállapodás jön létre két magáncég között.

Gyurcsány azonban árnyalja a képet. Azzal, hogy Czeglédy Csaba, illetve irodája számtalan perben képviselte az elmúlt években a Fidesz ellen és egy-két kivételtől eltekintve ezeket rendre meg is nyerték.

Csaba munkáját éveken keresztül kifogástalanul és eredményesen végezte. Tisztességes, becsületes embernek ismertem meg, több év közös munka után a barátomnak éreztem.

Az ügyvéd idén tavasszal azzal kereste meg, hogy a diákmunka szervezésével foglalkozó cége vitába keveredett az adóhivatallal, zárolták számláit, átmeneti fizetési gondjai vannak, nem fog tudni bért fizetni a diákoknak, ha nem kap kölcsönt.

Mivel Gyurcsány évek óta nem foglalkozik cégügyekkel, feleségéhez, Dobrev Klárához irányította.

Klára úgy döntött, hogy ad kölcsönt Csabáéknak és én egyetértettem vele. Elkészült a szerződés, átutaltuk a pénzt. Telt-múlt az idő. Czeglédy elkezdett törleszteni, aztán jött a hír, hogy váratlanul őrizetbe vették és zárolták valamennyi számláját. Ettől a pillanattól természetesen nem tudott fizetni, sőt, a diákmunkások sem kapták meg bérüket. Hogyan is kaphatták meg, hiszen nem fért hozza számlájához az Adóhivatal intézkedése miatt.

Van fontosabb a pénznél!

Gyurcsány értékelése szerint most ott tartunk, hogy ő sem tudja, valamikor visszakapják-e a pénzüket, de ők csak segítettek egy embernek, és rajta keresztül sok száz diáknak. Ez a bűnük a jobboldali sajtó szerint.

Magánvagyonunk egy részét kockáztattuk egy barátunk érdekében. Ezt éreztük kötelességünknek. Bíztunk egy emberben, akinek ártatlanságában ma is hiszünk. Ellenkezőjét eddig senki se bizonyította. Hittünk egy emberben, aki szembeszállt Orbán rendszerével, és tehetségével sok borsot tört orruk alá.
Most meg kellene tagadnunk? Miután a Fidesz meggyanúsította, el kellene őt hagynunk? Egyiket se tesszük meg. Továbbra is dolgozunk irodájával, nem fordítunk hátat. A jobboldal szemében ez bűn. Szerintünk nem. Sőt.

Gyurcsány Ferenc – utalva egy esetleges elszámoltatásra – azt kívánja jobboldali kritikusaiknak, hogy ha egyszer bajban lesznek, legyenek olyan barátaik, akik akkor sem tagadják meg őket, ha összecsapni látszanak fejük felett a hullámok.

Csabának meg azt, hogy védje magát is olyan sikeresen, ahogy bennünket is védett.

Aztán majd folytatják a közös harcot Orbán ellen. A kölcsönnel majd akkor foglalkoznak, ha az lesz a legfontosabb.

Van, ami a pénznél is fontosabb. De nem vagyok abban biztos, hogy érti ezt az orbáni jobboldal. Ez viszont nem a mi problémánk.

Hétfőn a Fidesz frakcióvezetője azt állította, hogy a Czeglédy-ügyben a Demokratikus Koalíciónak (DK) és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van. Gulyás Gergely találkozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetségének elnökével és a megkárosított diákok küldöttségével, majd bejelentette: országgyűlési határozati javaslatban kérik a kormányt, teremtse meg a kártalanítás jogi lehetőségét a Czeglédy-ügyben.

Gulyás szerint az iskolaszövetkezetek körében példátlan, hogy Czeglédy Csaba ellen 3 milliárd forintos költségvetési csalás alapos gyanúja miatt folyik büntetőeljárás. Czeglédy Csaba azért is merte megtenni, mert az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője, frakcióvezetője volt, és az ügy politikai vonatkozásának nevezte, hogy “Gyurcsány Ferenc pénzelte Czeglédy Csabát”, aki az Altus Zrt.-től 80 millió forintos kölcsönt kapott, hogy “fényűző életmódját” folytathassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik