Belföld

Agyhártyagyulladás: ingyen aggályos az oltás, 108 ezerért nem

A Miniszterelnökség szerint "hamis biztonságérzetet" kelt a vakcina.

Az újabb tragédia után (egy hat hónapos kisbaba halt meg) a Magyar Nemzet azt akarta megtudni, miért nem ingyenes az agyhártyagyulladás elleni oltás. A lap elképesztőnek nevezi a magyarázatot, amit a Miniszterelnökség adott.

A kormány a vakcina által keltett „hamis biztonságérzet” és a tisztázatlan klinikai hatékonyság miatt nem teszi ingyenessé az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást.

108 ezerért kapható

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, ebből négy kell (és 108 ezer forint) egy csecsemő teljes  védettségéhez. Egyéves kor felett elég két oltás is, de a megbetegedések felét éppen éppen 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják. Lázár János korábban azt ígérte, fontolóra veszik az ingyenes oltások körének kiterjesztését, de végül ezt elvetették, noha a C mellett a B típus okozza a legtöbb gennyes agyhártyagyulladást.

Azért nem akarják ingyenessé tenni vakcinát, mert a hamis biztonságérzet veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését, kezelését, tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Az elutasítás indokai között szerepel az is, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”, ami megzavarhatja az életkorhoz kötött védőoltások rendjét. Az orvosok egyébként erre minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén is felhívják a figyelmet.

Kérdéses a hatékonyság, de törzskönyvezték

A kormányzat a már 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei.

Az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás. (…) a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.

Az agyhártyagyulladás elleni oltások ügye tavaly került a figyelem középpontjába, amikor egy budapesti gimnazista meghalt a betegségben. A kormány akkor 2 éves korig ingyenessé tette az ugyancsak agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni – mindössze ezer forintos – oltást.

Csak részben véd agyhártyagyulladás ellen az ingyenessé tett védőoltás
A teljes védettséghez továbbra is mélyen zsebbe kell nyúlni, pánikra azonban nincs ok.

Egyébként ha az állam átvállalná az agyhártyagyulladás valamennyi fajtája ellen szükséges védőoltás költségét, 17-18 milliárd forintból megoldhatná az évente születő csecsemők védelmét.

 

Bár a védőoltási rendszer kibővítését a kormányzat vizsgálja, ennek a Magyar Nemzet szerint sem az idei költségvetés módosításában, sem a jövő évi büdzsé tervezetében nincs nyoma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik