Belföld

Csalók árulnak tűzifát az interneten

Az online tűzifa értékesítés veszélyeire figyelmeztet a Nébih.

Számos jogsértést tárt fel – legtöbbször lakossági bejelentésre – az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság arra inti a vásárlókat, hogy legyenek körültekintőek, ha interneten rendelnek tűzifát.

A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét és minőségét kifogásolták, a bizonylatokat hiányolták. A panaszosok sokszor már nem tudták utolérni a hirdetőt.

A Nébih – a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként – felhívta a figyelmet, hogy egy vállalkozás jogszerű működésére nem garancia az, ha honlapjáról valaki több éve rendel tűzifát.

A hatóság tapasztalatai szerint a hirdetők sokszor nem tartják be a hatályos szabályokat, ezért a vevőknek érdemes ellenőrizni, hogy a hirdető szerepel-e a Nébih honlapján közzétett jogsértők közt.

Felhívták a figyelmet, hogy előre csak megbízható hirdetőnek utaljanak, a megadott számlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplővel, mindig kérjék el a tűzifa átadásakor a sorszámozott szállítójegyet, a névre szóló számlát, nyugtát, valamint a vásárlói tájékoztatót is. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik