Belföld
Budapest, 2016. szeptember 5.
Csoportfoglalkozáson vesznek részt a gyerekek a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minõsítésû intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szûrt levegõ van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.
MTI Fotó: Kallos Bea

150 magyar településen nem jut elég figyelem az óvodásokra

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 10. 06. 18:12

Korábban a témában:

Csütörtökön írtunk a Borsod megyei Tornanádaskáról, ahol bruttó 350 és 520 ezer forint között is kereshet az az óvódapedagógus, aki jelentkezik az óvódai álláshirdetésre.

Észak-Magyarországon közel sem megszokott a hasonló fizetés, az átlagbér 250 ezer forint körül van. A pedagógusok bértábláján is látható, hogy a bruttó alapbér egy 30 éve a pályán lévő óvodapedagógus esetén is mindössze 300 ezer forint.

Ahogy korábban utánanéztünk, országosan mennyi tanár és tanító hiányzik a rendszerből, a közigazgatás álláshelyeit tartalmazó weboldalon, a Közigálláson most annak jártunk utána, az óvodák mekkora munkaerőhiánnyal kénytelenek szembenézni.

Az eredmény mutatja, az óvodák sem állnak sokkal jobban, mint az iskolák:

146 településen találtunk betöltetlen állásokat.

A kormány által létrehozott állásportálon található álláshirdetések az alábbi munkakörökre keresnek megfelelő embert:

  • óvodapedagógus,
  • óvodatitkár,
  • nevelő,
  • óvodavezető,
  • óvodapszichológus,
  • csecsemő és kisgyermeknevelő,
  • óvodai dajka,
  • gyermekfelügyelő,
  • bölcsődei dada és
  • kisgyermeknevelő és bölcsődevezető is.

Mindez térképen még látványosabb, mutatjuk is:

Mostani keresésünk során is több olyan intézményt találtunk, ahol nem is csak egy óvónőre lenne szükség: Hernádvécsén például szeptember eleje óta keresnek négy óvodapedagógust a helyi Napsugár Óvodába.

Ráadásul ez a szám korántsem a végösszeg, hiszen az óvónők rendelkeznek egy saját portállal is: itt 25 oldalon keresztül sorakoznak a különböző álláshirdetések.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Kallos Bea

vissza a címlapra

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.