Belföld

Mázsás járdalap zuhant egy gyerekre Hevesben

Rendorsegi-kordon(960x640).jpg (Array)
Rendorsegi-kordon(960x640).jpg (Array)

Mázsás járdalap okozta egy gyermek halálát Szentdomonkoson. A tragikus baleset ügyében most emeltek vádat, az ügyészség egy 15 éves fiatalt állít bíróság elé gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A 15 éves tini nem csupán távoli rokona, barátja is volt a 11 éves áldozatnak. Mindketten ugyanabban a faluban laktak, naponta találkoztak. 2016. június 27-én – egy hétfői nap délelőttjén – a két fiú délelőtt együtt, majd együtt indultak ebédelni a községbe, ahová velük tartott egy gyermekkorú társuk.

A Hóstya utcában haladtak, ahol a csapadékvíz elvezető árkot téglatest alakú, körülbelül 126 kilogrammos vasbeton lapok fedték, amelyek egyben járdaként is szolgáltak. Amikor egy villanyoszlop közelébe értek, a 11 éves fiú azt kérte, hogy álljanak meg, mert szeretné az egyik járdalap alatti üregből elővenni azt a doboz cigarettát, amit korábban oda rejtett. Idősebb barátja ekkor hátulról megragadta és csaknem függőleges helyzetbe emelte az egyik beton fedőlapot, a másik két fiú pedig elkezdte keresni a cigarettát. Mivel nem találták, az áldozat megkérte a vádlottat, hogy inkább ő nyúljon be az utca felől a dobozt rejtő lyukba, mert hosszabb a keze.

A kamasz ezért átengedte a betonlap tartását a harmadik, 14 év alatti fiúnak, aki azt szemből, két kézzel igyekezett megtámasztani, fizikai erőnléte miatt azonban ezt csak rövid ideig bírta. A gyermek végül elengedte a vasbeton járdalapot, amely ekkor az árokban guggoló áldozatra rázuhant, és heveny agybénuláshoz vezető koponyaalapi törést okozott neki. A fiú azonnal elveszítette az eszméletét és összecsuklott az árokban. Társai segítséget hívtak hozzá, amely hamarosan meg is érkezett, de a gyerek életét a hosszan tartó, többszöri újraélesztési kísérletek ellenére sem tudták megmenteni sem a mentőszolgálat dolgozói, sem a helyszínre siető orvosok.

A Heves Megyei Főügyészség a vádiratában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a betonlap megtartását a társára bízó tinivel   szemben. A járdalapot az áldozatra ejtő gyermek az életkora miatt nem büntethető – tájékoztatott kedden a Heves Megyei Főügyészség.ú

(Kiemelt kép – MTI/Szigetváry Zsolt / illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik