Kiderült, miért gyanúsan olcsó a brazil csirkemáj

175-199 forintért árulják a hipermarketekben a félkilós kiszerelést, amit Európában nem engedélyezett módon állítanak elő.

Gyanúsan olcsó csirkemáj jelent meg a magyar áruházak polcain – a Brazíliából származó, félkilós kiszerelésben kapható termék 175-199 forintért kapható a hipermarketekben.

A Magyar Nemzet megkérdezte a Baromfi Terméktanács igazgatóját, hogyan lehetséges ez az ár. Csorbai Attila több tényezőt is felsorolt: az egyik, hogy míg nálunk kopasztás után a baromfit levegő áramoltatásával hűtik, a braziloknál hideg vízbe mártják. A vízben olyan antibakteriális és egyéb anyagok vannak, amelyek alkalmazása Európában nem megengedett.

A szakember elmondta azt is: a baromfihús az Egyesült Államokban és Brazíliában a legolcsóbb, aminek részben éghajlati okai vannak: az alaptakarmányok, mint a szója és kukorica hatalmas mennyiségben állíthatók elő, ráadásul a genetikailag módosított növényeket sem tiltják, szemben például Magyarországgal. Az itteni termelésben szintén többletköltséget jelent, hogy az EU-ban a legszigorúbbak a különböző állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági előírások.

A terméktanács nem tud arról, hogy az olcsó brazil csirkemájnak negatív hatása lenne a fogyasztókra nézve, igaz, hozzátette: minden egyes csirkemájat nem lehet vizsgálni. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot – mondta. Elárulta azt is, hogy az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, német, holland kikötőkből Brazíliába, az EU rengeteg szalmonellás terméket talált.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.