Belföld

Kiderült, miért gyanúsan olcsó a brazil csirkemáj

175-199 forintért árulják a hipermarketekben a félkilós kiszerelést, amit Európában nem engedélyezett módon állítanak elő.

Gyanúsan olcsó csirkemáj jelent meg a magyar áruházak polcain – a Brazíliából származó, félkilós kiszerelésben kapható termék 175-199 forintért kapható a hipermarketekben.

A Magyar Nemzet megkérdezte a Baromfi Terméktanács igazgatóját, hogyan lehetséges ez az ár. Csorbai Attila több tényezőt is felsorolt: az egyik, hogy míg nálunk kopasztás után a baromfit levegő áramoltatásával hűtik, a braziloknál hideg vízbe mártják. A vízben olyan antibakteriális és egyéb anyagok vannak, amelyek alkalmazása Európában nem megengedett.

A szakember elmondta azt is: a baromfihús az Egyesült Államokban és Brazíliában a legolcsóbb, aminek részben éghajlati okai vannak: az alaptakarmányok, mint a szója és kukorica hatalmas mennyiségben állíthatók elő, ráadásul a genetikailag módosított növényeket sem tiltják, szemben például Magyarországgal. Az itteni termelésben szintén többletköltséget jelent, hogy az EU-ban a legszigorúbbak a különböző állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági előírások.

A terméktanács nem tud arról, hogy az olcsó brazil csirkemájnak negatív hatása lenne a fogyasztókra nézve, igaz, hozzátette: minden egyes csirkemájat nem lehet vizsgálni. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot – mondta. Elárulta azt is, hogy az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, német, holland kikötőkből Brazíliába, az EU rengeteg szalmonellás terméket talált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik