Belföld

„Itt Botka szava nem Isten szava”

Bizonytalanság az ellenzéki sorokban, egyetértés abban, hogy Botka László túl sok ellenséget szerzett magának, valamint küszöbön álló Együtt-Párbeszéd szövetség: DK-s, együttes, párbeszédes politikusokkal beszélgettünk a háttérben arról, mire számítanak a MSZP miniszterelnök-jelöltjének lemondása után.

Hat hónappal a választások előtt nekünk sem jó egy ilyen fordulat. Ha a ciklus elején kerülnek ekkora bajba a szocialisták, akkor dörzsölhettük volna a tenyerünket, de ilyenkor már minden kiszámíthatatlan

– mondta a 24.hu-nak egy DK-s politikus. Ugyanakkor meglepő e visszafogottság, mert nehéz elképzelni, hogy az MSZP krízise ne hozna szinte automatikusan plusz szavazókat a Gyurcsány Ferenc irányította pártnak.

Igaz, aggodalmat okozhat, hogy a hétvégén Szél Bernadettet kormányfőjelöltté választó LMP is nagy lehetőség előtt áll. Ebben minden DK-s, illetve az Együtthöz és a Párbeszédhez tartozó forrásunk egyetértett, ám arra továbbra sem számít senki, hogy az LMP lép a koordinált indulás felé, noha az – egyikük szerint – megteremtené a lehetőségét annak, hogy Szél akár az egész baloldali ellenzék támogatását megszerezze Orbán Viktor kihívójaként. A politikusok egyetértettek abban, hogy Botka távozása után az MSZP–DK-megegyezés előtt nincs akadály. Sőt, a Demokratikus Koalíció oldaláról az Együtt és Párbeszéd csatlakozását is valószínűnek látják.

Az utóbbi két párt pedig napokon belül szövetséget is köt – erősítették meg lapunknak mindkét oldalról.

Az új helyzetben sem módosítanak az eredeti terveken, azaz napokon belül bejelenthetik az Együtt-Párbeszéd közös választási pártjának létrehozását. Ennek az új szervezetnek a miniszterelnök-jelöltje várhatóan Karácsony Gergely, a XIV. kerület párbeszédes polgármestere lesz.

Az új formáció elvileg illeszkedne a DK-MSZP együttműködéshez, ám forrásaink a megegyezést semmiképpen nem veszik automatikusnak. Ennek egyik oka, hogy az Együtt igen távolságtartó a DK-val, sőt az MSZP-vel is. Ám több politikus is megjegyezte, az ellenzéki szavazók preferenciáira figyelni kell. Az világosnak látszik, hogy büntetik majd azokat a pártokat, amelyek semmilyen módon nem hajlandók együttműködni. Ugyanakkor az is világos, hogy jól látható törésvonal van az MSZP és a DK, valamint az „új pártok”, így az Együtt, az LMP és a Momentum támogatói között. Éppen ezért az Együtt-Párbeszéd szövetségnek alaposan meg kell gondolnia, milyen formában és kivel működik együtt, hogyan marad esélye a parlamentbe kerülésre.

Baráti tűz végzett Botkával? Vége az MSZP-nek?
Mi vezetett ide, és mi következik Botka László lemondása után? Kérdezünk és válaszolunk.

Persze a választást megkönnyíti, ha az LMP és a Momentum kitart a „zéró együttműködés” stratégiája mellett, mert akkor az együttes pártnak nem marad más mozgástere, mint a hagyományos baloldali pártok felé közeledni.

A képletet bonyolítja, hogy a szocialistáknak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, azaz ha az LMP elzárkózik, akkor Karácsony Gergely akár az egész baloldali tömb jelöltje is lehet.

Erre DK-s forrásunk azt mondta, legfeljebb listavezetője lesz mindenkinek, és az eredmények majd eldöntik, ki az oldal vezetője, márpedig az a legerősebb párt első embere lesz.

Botka lelépéséről lényegében egyöntetűen azt mondták: túlságosan sok ellenséget szerzett magának a szegedi polgármester, miközben egyetlen stratégiai célját sem tudta megvalósítani, így nem lehetett esélye a sikerre. Nem tudta a DK-t leszedni Gyurcsány Ferencről, nem tudott egyetlen pártot sem megnyerni a közös listájának, magára haragította még lehetséges szövetségeseit, és végül sértegetni kezdte azokat, akikkel együttműködési kényszerben volt: nem lehetett más a vége, mint a bukás.

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott:

Ez nem Szeged, ahol minden úgy van, ahogyan ő akarja. Itt Botka szava nem Isten szava.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik