Belföld

Botka volt az MSZP láthatósági mellénye

Csak idő kérdése volt, hogy Botka László visszavonulót fújjon, pedig jó jelölt volt, csak rossz volt a stratégiája. Elemzőket kérdeztünk arról, mi történik az MSZP-ben.

Hétfő reggel Botka László váratlanul bejelentette, lemond a miniszterelnök-jelöltségről. A 24.hu által megkérdezett elemzők szerint nem is volt annyira váratlan ez a lépés.

Botka László jó jelölt volt, de nagyon rossz stratégiát követett, és csak idő kérdése volt, hogy a lemondás megtörténjen – mondta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Azt, hogy a Botka vezette MSZP egy Gyurcsány nélküli közös listában gondolkodott, megvalósíthatatlan volt.

Hétvégén kiderült, hogy ez a stratégia teljesen megbukott

– mondta az elemző. (Szombaton a DK bejelentette: külön listán indul a 2018-as választáson.)

A várható forgatókönyvek kapcsán Tóth Csaba elképzelhetőnek tartja, hogy Botka lemondása után együttműködést alakít ki az MSZP és a DK, a szocialista pártban pedig megerősödnek azok, akik ezt az együttműködést támogatták.

Az elemző szerint kulcsfontosságú lesz a gyorsaság: ha ez az együttműködés gyorsan megvalósul, akkor sikerülhet összekovácsolni a baloldali szavazókat.

Ezért is mehetett Botka: egyre fogynak a belső harcoktól hangos MSZP hívei
Újabb mérés szerint vannak történelmi mélyponton a május óta egyre népszerűtlenebb szocialisták, a Fidesz viszont szárnyal. A borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

Aki korrigálni tudja Botka hibáit, meg tudja majd nyugtatni a baloldali szavazókat is – véli az elemző. Az együttműködés gyors kialakítása és a korrigálás ellenére is nagyon le van maradva az MSZP. Mint mondta: eleve „mindenben túl késő van a baloldalon”.

Botka volt az MSZP láthatósági mellénye

Több oka van annak, hogy éppen most mondott le Botka László az miniszterelnök-jelöltségről – ezt már Böcskei Balázs mondta gyorselemzésében. A politikai elemző szerint az egyik, hogy az elmúlt hetekben a külső és belső szövetségesek terén elfogyott a levegő Botka körül.  Minden potenciális szövetségese más utat kezdett járni.

A közvélemény-kutatások is folyamatosan romló számokat mutattak. A 24.hu által közzétett Republikon-kutatás mélypontot jelez, ahogy a Medián is azt mérte, hogy a szocialistáknak 25 éve nem volt ilyen alacsony a támogatottságuk. Az elemző szerint a lemondásnak egy harmadik oka is van: a belső párthelyzet:

Nincs olyan, aki érti, mi zajlik a pártban.

Botka Lászlónak stratégiát kellett váltania, ez lett az, de lemondása a lehető legrosszabbkor jött, mert a párt amúgyis negatív spirálban van.  Böcskei szerint az MSZP-nek most miniszterelnök-jelöltet kell találnia, de nem látni, ki lehetne az.

Botkánál alkalmasabb és népszerűbb jelöltet nem tud kiállítani az MSZP a politológus szerint, aki elképzelhetőnek tartja, hogy külső személyt választ a párt a feladatra.  Az elemző úgy fogalmazott:

Botkával a láthatósági mellény távozott az MSZP-ből.

 

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik