Belföld

Ukrajna hazarendelte budapesti nagykövetét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 29. 06:10

Az oktatási törvény miatt kirobbant konfliktus miatt hívták haza.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte a Twitteren.

Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni.

Pavlo Klimkin hamarosan Budapestre utazik. A pontos dátumot nem közölte, de reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Jelezte, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó megfenyegette Ukrajnát
Az ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt, a külügyminiszter garantálja: Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben.

Az új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul a jövő szeptembertől bevezetendő reformokkal: 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát, jelentős autonómiát ad az iskoláknak, béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv.

A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csak az önkormányzati iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól – az anyanyelvi tárgyak kivételével – minden tárgyat ukránul oktatnak. Ez az érintett nemzeti kisebbségek szerint sérti az ukrán alkotmányt, több törvényt és nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettséget. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.