Belföld

Schmitt Pál lánya konzul lehet az Egyesült Államokban

Schmitt Pál volt köztársasági elnök középső lánya rövid időn belül konzuli megbízást kaphat az Egyesült Államokban. A 24.hu információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban hamarosan döntés születik Schmitt Petra kinevezéséről.

A sportmarketing területén dolgozó 44 éves Schmitt Petra (kiemelt képünkön a jobbszélen látható) várhatóan Floridában kap konzuli posztot.

Schmitt Pál lányai az 1970-es években a Magyar Televízió Idősebbek is elkezdhetik című esti, testmozgást népszerűsítő sorozatával lettek országosan ismertek.

Schmitt Petra teniszösztöndíjasként az Egyesült Államokban járt egyetemre, Spanyolországban szerzett posztgraduális üzleti diplomát. Évekig válogatott teniszező volt, majd nagy sportrendezvények marketingeseként dolgozott.

A Schmitt családdal a Fidesz 2010-es győzelme után többször foglalkozott a hazai sajtó, miután Schmitt Pál hirtelen felívelő politikai karrierjével előbb házelnök, majd köztársasági elnök lett. Bár plágiumügye miatt 2012-ben lemondásra kényszerült, Orbán Viktor miniszterelnök azóta is megbecsült vendégként szerepelteti a kormánypárt fontos rendezvényein, emelett továbbra is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

A külügyminisztérium legutóbb januárban Csiszár Jenő, korábbi műsorvezető Milánóba való kiküldésével irányította rá a figyelmet a konzuli kinevezésekre. Csiszár úgy kapta meg a főkonzuli címet, hogy előtte semmilyen diplomáciai tapasztalata nem volt. 2016-ban a Debrecen Televízió igazgatójából lett Los Angeles-i főkonzul.

A konzuli munka a nagykövetek protokolláris feladatkörével ellentétben sokkal inkább adminisztratív jellegű, a feladatok jelentős részét a bajba jutott állampolgárok segítése, ideiglenes úti okmány kiállítása, a hozzátartozók értesítése, vagy a letartóztatottak ügyének figyelemmel kísérése teszi ki.

Kiemelt képünkön Schmitt Pál és lányai, Alexa (b), Gréta (2.j) és Petra (j), valamint felesége, Makrai Katalin látható. A kép a 2002-es önkormányzati választás estéjén készült, Schmitt akkor a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt volt, és alulmaradt Demszky Gáborral szemben.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik