Belföld

Felmentették a brutális nagykőrösi gyilkosság egyik vádlottját

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 09. 29. 15:26

Ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék a nagykőrösi gyilkosság ügyében pénteken. A brutális bűncselekmény elkövetésével két fiatalembert vádolnak, mindkettőjüket – egyebek mellett – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel.

Egyiküket, a másodrendű vádlottat – mint társtettest – felmentették emberölés, személyi szabadság megsértése és magánlaksértés bűntettének vádpontjai alól. Az elsőrendű vádlott viszont vele ellentétben fegyházbüntetést kapott: 17 évet. A döntés szerint ő azután bocsátható feltételesen szabadlábra, hogy letöltötte büntetése kétharmadát.

A gyilkosság 2013 őszén történt, az egyik támadó ekkor 26, a másik mindössze 20 éves volt. Hosszabb ideje ismerték egymást, sógorok voltak. Sok időt töltöttek együtt, gyakran előfordult, hogy utóbbi tettes és családja a másik fiatalnál éjszakázott Cegléden. Az elsőrendű vádlott ételkihordóként dolgozott heti 10 ezer forintért, cinkosa pedig alkalmi munkából élt, amelyből átlagosan 70 ezer forint folyt be havonta.

A vád szerint:

Egyikük Nagykőröst járva feltérképezte a kiszemelt 91 éves asszony házát és a környéket, ahol lakott. Úgy gondolták, jó célpont lehet, mivel egyedül él, a közelben nincs nagy mozgás, forgalom. Úgy tervezték, pénzt és ékszereket fognak lopni tőle.

2013. szeptember 10-én éjszaka kocsival érkeztek a helyszínre, és a házhoz közel parkoltak le. Bemásztak a kerítésen és leemelték az ajtót. Miután bejutottak az épületbe, átkutatták a helyiségeket, de csak tízezer forintot találtak az előszobában, a dohányzóasztalon.

Az áldozat felébredt a zajra, de nem tudott és nem is mert segítséget hívni, így csak csendben figyelt. A támadók végül rátörték az ajtót és felforgatták a szobát, közben követelték, hogy árulja el, hol rejtegeti a pénzét. Hogy szóra bírják, ütlegelni kezdték az ágyában fekvő, riadt nőt. Ötször vagy hatszor ütötték meg nagy erővel a fején, majd a szobában lévő állólámpáról levágták a kábelt, és megkötözték vele a vérző asszonyt. Ezután elosztották a zsákmányolt pénzt, és hazamentek Ceglédre.

Az idős nő másnap még eszméleténél volt, és ki is tudta magát szabadítani, de segítséget nem mert hívni, attól félt, hogy támadói a közelben vannak. Harmadnap reggel a lánya elment hozzá, hogy meglátogassa, ő talált rá és hívott hozzá mentőt, ám az asszony néhány nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A tetteseket következő év tavaszán, egész pontosan március 21-én hajnalban fogták el. A Pest megyei egyenruhások csaknem 600 embert kerestek fel és csaknem 200 személyt hallgattak ki tanúként. A rajtaütésről felvétel készült:

A két fiatalembert nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.