Belföld

Állami támogatással építene masszívan veszteséges uszodát Makó

Lázár János óva intette a városi képviselőket, hogy politikai ügyként tekintsenek a fürdőfejlesztésre.

Állami támogatásból épülne komoly veszteséget termelő uszodakomplexum Makón, a város tárgyalna az állammal a deficit részbeni átvállalásáról – derül ki a Délmagyarország cikkéből.

A meglévő Hagymatikum fürdő mellé építenének 33 méteres, Makovecz-stílusjegyeket viselő fedett sportmedencét, amiről konzultációt is tartottak. A 28 ezres településen 2640-en nyilvánítottak véleményt, közülük elsöprő többség támogatta ezt a tervet. A beruházásra 8,8 milliárd forintot kérne a város.

A fideszes polgármester, Farkas Éva Erzsébet mögött álló többség is támogatta a beruházást, az ellenzékiek viszont óvatosabbak voltak. A DK-s Török Miklós azt mondta, ha az állam most részt is vállal a garantáltan veszteséges sportuszoda fenntartásából, lehet, hogy lesz egy következő kormány, amely a sport helyett az egészségügyet és az oktatást tartja fontosnak, ezért jobb lenne a meglévő tanuszodát átalakítani. A független Marosvári Attila pedig azt mondta, a sportuszodát olcsóbban is meg lehetne építeni, ráadásul sok zöld területet vesz el, ami rossz hatással lehet a vendégforgalomra. A jobbikos Zeitler Ádám rámutatott: bár nem makói pénzből bővítik a Hagymatikumot, az állami támogatás is közpénz, ezért ésszerűen kellene felhasználni.

A közgyűlés ülésén jelen volt Lázár János is, aki óva intett mindenkit attól, hogy politikai ügyként tekintsen a fürdőfejlesztésre. Az ellenzékre rápirított, mondván, az előző, baloldali polgármester ötlete volt, hogy Makovecz Imre épületeket tervezzen Makónak, és a jelenlegi kormány segítette ki a várost. Megfontolásra ajánlotta viszont, hogy nézzék meg, lehet-e olcsóbban építkezni.

Lázár intelmeinek hatására a polgármester módosította eredeti határozati javaslatát, eszerint az önkormányzat megerősíti elhatározását a fürdőfejlesztés mellett, de megvizsgálják a tanmedence átépíthetőségét és a költségcsökkentést is, és egyelőre nem jelölik meg, milyen összegű központi támogatást kérnek. Ezt minden képviselő megszavazta, végső döntés pedig október 15-én lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik