Belföld

Durván nő a külföldön tanuló magyarok száma

Már az is mellbevágó, hogy hány százezren hagyták el Magyarországot és mentek ki dolgozni külföldre az elmúlt években, de eddig kevés felmérés koncentrált a fiatalokra, azokra, akik iskolásként mentek ki. A Portfolio.hu megpróbálta érzékeltetni ezt a folyamatot, és a kép lehangoló.

Ugyan pontos számokat nem lehet mondani – például azért, mert azokról nem áll rendelkezésre hivatalos statisztika, akik egy percet sem tanultak a magyar köz- vagy felsőoktatásban, hanem már külföldön kezdték meg a tanulmányaikat -, de a tendencia aggasztó. Pár év alatt (2012/2013-as tanévről a 2016/2017-es tanévre) több mint a duplájára emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik külföldi tanulás miatt szüneteltetik itthon tanulói jogviszonyukat. (3350-ről 7578-ra nőtt ezek száma.)

Ebben ráadásul nem szerepelnek a 16 évnél idősebbek, mert a tankötelezettségi kor elérése után már nem kötelező bejelenteni a külföldi tanulmányokat, és – mint említettük – azokat sem tartalmazza, akik már eleve külföldön kezdtek el tanulni. Az arányokat azonban ez alapján is le lehet mérni.

És hol tanulnak a külföldre távozott magyar diákok? Logikusnak hangzik, hogy Nagy-Britanniában tanulhatnak a legtöbben – hiszen a kivándorolt magyar családok, felnőttek legnagyobb része is oda ment -, de erről nem áll rendelkezésre hivatalos adat. A németektől azonban vannak hivatalos statisztikák, ott 14 ezer magyar diák tanul, ebből tízezer általános vagy középiskolában, 2,5 ezren egyetemen vagy főiskolán, bő 1700-an a szakképzésben.

Ne feledkezzünk meg azokról, akik külföldön tanultak de hazajöttek. A Magyarországon honosított diplomák száma is megduplázódott néhány év alatt, de még mindig töredéke a külföldön tanulókénak: tavaly 670 diplomát honosítottak idehaza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik