Belföld

„Brüsszel” útmutatót adott ki az élelmiszerek kettős minőségéről

Közös uniós módszertant dolgoznak ki a jogsértések megállapításához.

Útmutatót adott ki az Európai Bizottság az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban. A dokumentum a nemzeti hatóságoknak segít meghatározni, hogy sérti-e az uniós jogot, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben árulja a termékeit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nemrég közölte: nem fogadja el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket áruljanak. Szerinte erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára, hogy felszámolják ezt a gyakorlatot.

A fogyasztóvédelemért felelős biztos, Vera Jourová a fogyasztók tisztességtelen megtévesztésének nevezte, ha két különböző termék azonos márkajelzéssel kerül forgalomba. Szerinte csak uniós szintű együttműködéssel lehet megoldani, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön.

Az útmutató részletesen kifejti, milyen uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírásokat kell figyelembe venniük a hatóságoknak, amikor a kettős termékminőséget vizsgálják, és hogyan állapíthatják meg, hogy a gyártók megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Ha a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Ezen felül a bizottság módszertan kialakításán dolgozik, hogy a tagállamok azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodva végezhessék el az élelmiszeripari termékek összehasonlító vizsgálatát. Párbeszédet kezdeményeztek a termelői és márkaszövetségekkel is, amelyek idén őszre vállalták egy magatartási kódex kidolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik