Belföld

Uniós biztos: aki terroristázza a menekülteket, az az Iszlám Államot segíti

A vele tárgyaló fideszesek nem hozták szóba Soros Györgyöt.

Budapesten tárgyalt az elmúlt két napban az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős biztosa, Julian King, akinek hatáskörébe tartozik a közös határvédelem és a terrorizmus elleni küzdelem ügye is.

King magyar újságírók előtt a 444 beszámolója szerint elmondta: nagyra értékeli, hogy hazánk komolyan hozzájárul a nemrég megerősített európai határvédelmi ügynökség munkájához. Megdicsérte a magyar hatóságokat azért is, mert jól állnak az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer felállításával, ami a schengeni zónába vízum nélkül beutazók közös adatbázisa lesz tavasztól.

Noha együtt ebédelt Pintér Sándor belügyminiszterrel, az igazságügyi tárca EU-ügyi államtitkárával és a parlament EU-ügyi bizottságának fideszes tagjaival is, kérdésre válaszolva elmondta: egyikük sem hozta szóba Soros Györgyöt.

A portál újságírója megkérdezte, milyen a kapcsolata neki, kollégáinak és a bizottságnak Sorossal, valóban az ő tervét hajtják-e végre, de a biztos csak értetlenül nézett, és kinevette a riportert.

Beszélt arról, hogy nem szabad naivnak lenni: előfordulhat, hogy a menedéket kérő emberek között terroristák lehetnek, de nagyon fontos, hogy a menekülteket általánosságban ne bélyegezzék meg, mert ez az Iszlám Állam propagandáját segíti. A terrorszervezet ugyanis el akarja hitetni az európai muzulmánokkal, hogy egy végső civilizációs összecsapás közepén vannak, és ha ennek megfelelően viselkedünk, minden muzulmánt bűnözőként kezelünk, az Iszlám Államnak nyert ügye van.

Kitért arra, hogy rengeteg még a tennivaló, és bár nem lehet nullára csökkenteni a terrortámadások kockázatát, amennyire csak lehet, küzdeni kell a merénylők, a beszervezőik, propagandájuk és anyagi hátországuk ellen.

(Fotó: Europress / Anadolu Agency / Dursun Aydemir)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik