Belföld

Római-part: kitart a Duna-parti nyomvonal mellett a főpolgármester-helyettes

Bizottsággal vizsgáltatná Szeneczey, van-e szükség a népszavazásra.

Beadta előterjesztését Szeneczey Gábor főpolgármester-helyettes a Római-partra tervezett mobilgátról, a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére.

Korábban Lányi András író, filozófus és környezetvédő szakemberek bevonásával alternatív tervvel állt elő, hogy a szerinte természetrombolással megépülő vízparti árvízvédelmi műtárgy helyett a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon építendő védművel biztosítsák a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét.

Szeneczey szerint a „Lányi-terv” nem támasztja alá megfelelő mélységű számításokkal a Duna-parti védmű bírálatát, és az alternatív nyomvonalon építendő védmű alépítményéről sem közöl részleteket. A főpolgármester-helyettes azt is írja: téves az a megállapítás, hogy jogsértő a partélre tervezett védmű, azt ugyanis nem a partélen valósítják meg, hogy megőrizzék a meglévő kavicsos plázst. Az sem igaz szerinte, hogy a Római-part érintetlen, természetes ökoszisztéma, mivel „emberi tevékenységgel és beépítettséggel erősen terhelt”.

Kitér a népszavazás lehetőségére is: erről azt írja, hogy magánszemélyek kezdeményezésére már folyamatban van helyi népszavazási eljárás. A Fővárosi Választási Bizottság megtagadta az „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?” kérdés hitelesítését, ami ellen a kezdeményezők felülvizsgálati kérelmet adtak be a Kúrián. Ennek a folyamatnak a lezárultáig azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani.

Szeneczey az előterjesztésében azt javasolja, hogy a közgyűlés tartsa fenn azt a határozatát, hogy a védmű a Duna-part, a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg, emellett kérje fel a Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságot, hogy a Kúria döntése alapján vizsgálja meg, indokoltnak és szükségesnek tartja-e a helyi népszavazás kezdeményezését.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik