Belföld
A Római-part

Római-part: kitart a Duna-parti nyomvonal mellett a főpolgármester-helyettes

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 21. 17:06

Bizottsággal vizsgáltatná Szeneczey, van-e szükség a népszavazásra.
Korábban a témában:

Beadta előterjesztését Szeneczey Gábor főpolgármester-helyettes a Római-partra tervezett mobilgátról, a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére.

Korábban Lányi András író, filozófus és környezetvédő szakemberek bevonásával alternatív tervvel állt elő, hogy a szerinte természetrombolással megépülő vízparti árvízvédelmi műtárgy helyett a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon építendő védművel biztosítsák a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét.

Szeneczey szerint a „Lányi-terv” nem támasztja alá megfelelő mélységű számításokkal a Duna-parti védmű bírálatát, és az alternatív nyomvonalon építendő védmű alépítményéről sem közöl részleteket. A főpolgármester-helyettes azt is írja: téves az a megállapítás, hogy jogsértő a partélre tervezett védmű, azt ugyanis nem a partélen valósítják meg, hogy megőrizzék a meglévő kavicsos plázst. Az sem igaz szerinte, hogy a Római-part érintetlen, természetes ökoszisztéma, mivel „emberi tevékenységgel és beépítettséggel erősen terhelt”.

Kitér a népszavazás lehetőségére is: erről azt írja, hogy magánszemélyek kezdeményezésére már folyamatban van helyi népszavazási eljárás. A Fővárosi Választási Bizottság megtagadta az „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?” kérdés hitelesítését, ami ellen a kezdeményezők felülvizsgálati kérelmet adtak be a Kúrián. Ennek a folyamatnak a lezárultáig azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani.

Szeneczey az előterjesztésében azt javasolja, hogy a közgyűlés tartsa fenn azt a határozatát, hogy a védmű a Duna-part, a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg, emellett kérje fel a Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságot, hogy a Kúria döntése alapján vizsgálja meg, indokoltnak és szükségesnek tartja-e a helyi népszavazás kezdeményezését.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.