Belföld
Budapest, 2016. április 19.
Kirándulók a tavaszi napsütésben a Dunánál, a Római-parton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Alternatív tervvel küzdenének a Római-parti természetrombolás ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 08. 04. 07:19

Lányi András szakemberek bevonásával a gát új nyomvonalára vonatkozó tervet készül letenni a közgyűlésnek.
Korábban a témában:

Lányi András író, filozófus és környezetvédő szerint megakadályozható, hogy felszámolják a Római-partot, a Duna budapesti szakaszának utolsó természetközeli partját. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi üléséig kell alternatív tervvel előállniuk a civileknek, amire Tarlós István főpolgármester azért adott lehetőséget, mert attól tart, hogy a városligetihez hasonló tiltakozások lesznek.

Lányi elmondta, hogy a határidőig szakemberek – vízügyi mérnökök, építészek, tájépítészek – segítségével le akarja tenni a közgyűlés asztalára az árvízvédelmi mű alternatív, a Nánási út-Királyok útjára készülő nyomvonalváltozatát. Szerinte ez az utolsó pillanat, amikor egy szakmailag megalapozott tanulmánytervvel még megakadályozható, hogy ősszel hozzáfogjanak a fővárosban a Duna utolsó természetközeli partszakaszának felszámolásához.

A környezetvédő elmondta: nem csak a fák kivágására kell gondolni, ha a partélet feltöltik és rézsűt alakítanak ki, az egyenlő a Római-part teljes élővilágának elpusztításával. Az eddigi tervek készítői a legfontosabbat, az embert fejtették ki elképzeléseik középpontjából, a beruházás így megszüntetné a part és a folyó kapcsolatát, felbecsülhetetlen károkat okozva.

Csütörtökön az Együtt és a Párbeszéd politikusai bejelentették: fővárosi népszavazást kezdeményeznek a mobil gát megépítése ellen. Hatályon kívül helyeztetnék a római-parti nyomvonalról hozott áprilisi döntést, hogy új határozatban a Nánási utat és a Királyok útját jelöljék meg. A szándékok szerint októberben kezdődhetne az aláírásgyűjtés, a referendumot pedig az országgyűlési választással egy időben tartanák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.