Belföld

Macron szívébe zárhatja magát Orbán

Felgyorsultak a szakértői és politikai szintű tárgyalások a kiküldött munkavállalók jogainak és kötelezettségeinek ügyében Párizs és Budapest között – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint bár Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi közép- és kelet-európai turnéja során elkerülte Magyarországot, a küszöbön áll budapesti látogatása időpontjának bejelentése. A visegrádi négyes formátumban várható csúcstalálkozót még egy francia miniszteri látogatás is meg fogja előzni.

A munkapiaci egyenlőtlenségek felszámolására a tervek szerint az október 20-i brüsszeli uniós csúcstalálkozón adják áldásukat a tagországok, Orbán Viktor pedig ezúttal a keleti tagállamok ellenkezését hivatott letörni.

Chesnot/Getty Images

Macron kompromisszumkész, aktív tárgyalófélként tekint Magyarországra a lengyelekkel szemben, a francia elnök pedig odahaza felmutathatja, hogy vissza tudja vagdosni az egységes uniós munkaerőpiac vadhajtásait, esélyhez tudja juttatni a piacról kiszorult francia munkaerőt – írja a Magyar Nemzet.

Ha összejön a megállapodás, az a magyar kormánynak is kedvező lesz, hiszen Magyarország súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és a kiküldött munkavállalók a szigorítás miatt majd hazatérnek.

Valószínűleg a franciák üzenetét is tolmácsolja a pénteken Varsóba látogató magyar kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik