Belföld

Vigyázz! Szerelmesek a szarvasok

Egymás után hívják fel a figyelmet a megyei rendőr-főkapitányságok a veszélyre.

Szeptembertől novemberig tart a párzási időszak.  Ilyenkor bármikor találkozhat az autós az úttestre kifutó szarvassal. A balesetek legtöbbször anyagi kárral végződnek, de súlyos személyi sérüléssel is járhatnak.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a balesetek megelőzésére, ezért újabb két, úgynevezett „giga posztert” helyezett ki a 75-ös számú főúton, Lenti és Nova közelében.

Az őszi hónapokban – különösen azokon az útszakaszokon, melyeket „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg – számolni kell a vadállatok megjelenésével. Mint írták, fel kell készülni a vadon élő állatok által okozott veszélyhelyzetekre. A rendőrség 13 tanácsa!

Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/óra sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.

Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

Kapcsolja be a biztonsági övet! Már nem lesz rá ideje, mielőtt a fékre tapos.

Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!

Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.

Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.

Folyamatosan figyelje az út két oldalát is! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.

Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.

Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az ajánlások mellé egy videót is közzétett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik