Belföld

Szijjártó: sikertelenek a visegrádi együttműködés megtörésére tett kísérletek

Magyarország a védelempolitikában támogatja a szorosabb európai együttműködést – mondta a külügyminiszter a Reutersnek.

Magyarország nem hajlandó lemondani nemzeti szuverenitásáról az Európai Unió javára, és folytatja küzdelmét az EU menekültügyi kvótarendszere ellen – szögezte le Szijjártó Péter a brit Reuters hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban.

A külügyminiszter zsákutcának nevezte azt a megközelítést, hogy minél korlátozottabb a tagállamok szuverenitása, annál erősebb az EU. Ugyanakkor például a védelempolitikában támogatja Magyarország a szorosabb együttműködést, Szijjártó szerint egy európai hadsereg megléte a tagállamokat is erősítené.

Az adópolitikának viszont tagállami hatáskörben kell maradnia, mivel a versenyképesség múlik rajta – mondta a külügyminiszter, rámutatva, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb, 15 százalékos a jövedelemadó szintje, és 9 százalékos a társasági adóé. Arra a kérdésre, hogy Magyarország elfogadna-e egy közös uniós pénzügyminisztert és költségvetést, azt mondta: egy ilyen forgatókönyv első körben csak az eurózóna tagjaira vonatkozna.

Szijjártó visszautasította azt a felvetést, hogy Magyarország és Lengyelország elszigetelődne az EU-ban, illetve Szlovákia és Csehország eltávolodna tőlünk a visegrádi együttműködésen belül. Sok próbálkozás volt a V4-ek egységének megtörésére, de ezek sikertelenek voltak – jelentette ki. Közölte: a V4-ek kitartanak a menekültkvóták elutasítása mellett, a külügyminiszterek észtországi találkozóján biztosították egymást, hogy nem adják fel ezt az álláspontot.

A magyar külügyminiszter veszélyes politikai döntésnek nevezte, hogy az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közti elosztásáról szóló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. Ez a döntés nem kötelezi Magyarországot semmire, mert nem arról szólt, hogy hazánknak holnaptól kezdve migránsokat kellene befogadnia – mondta Szijjártó, hozzátéve: attól függetlenül, hogy milyen nyomást helyeznek ránk, mindig is fenn fogjuk tartani azt az álláspontunkat, hogy az illegális migráció óriási fenyegetést jelent Európa számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik