Belföld

Hiába az európai bírósági ítélet, a magyar kormány elutasítja a menekültek betelepítését

A magyar kormány elutasítja a betelepítést és minden eszközzel fellép ellene.

Ebben nincs kompromisszum, mi nyílt lapokkal játszunk

– fogalmazott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára sajtótájékoztatón egy múlt heti európai bírósági döntés kapcsán az MTI tudósítása szerint – vagyis az Orbán-kormány igyekszik fenntartani a migránstémát továbbra is. (Kiemelt képünkön Dömötör Csaba látható.)

Az Európai Bíróság múlt szerdán elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, így a korábbi kvótadöntés szerint 1294 embert kellene befogadnunk. Szijjártó Péter külügyminiszter nyomban kiakadt a bírósági ítéletre, másnap Orbán Viktor kormányfő már óvatosabban fogalmazott.

Angela Merkel német kancellárral megjelent ma egy interjú, Merkel élesen bírálta a kvótaügyben a magyar kormány magatartását. Erre reagálva Dömötör aláhúzta, a jogállamiság szempontjából is elfogadhatatlan, hogy

miközben a brüsszeli vezetők korábban még önkéntességről beszéltek, utána Szlovákia és Magyarország tiltakozása ellenére minősített többséggel lenyomták a torkunkon az 1300 fő kötelező befogadására irányuló döntést, majd utána annyit mondtak, hogy lehet menni a bíróságra.

Szerintünk az történt, hogy a politika erőszakot vett a jogállamiságon és az európai értékeken

– tette hozzá a magyar államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik