Belföld

Oltásokkal szívatnák a menekülteket Esztergályhorvátiban

A szállásadókat köteleznék ellenőrzésre.

Olyan rendeletet fogadott el a Zala megyei Esztergályhorváti önkormányzata, amely arra kötelezné a szállásadókat, hogy ellenőrizzék: a faluban megszállni szándékozó menekülteknek megvannak a kötelező oltásaik. Erről az Index ír. A település így igyekszik szembeszállni azzal, hogy egy osztrák orvosnő felajánlotta házát, hogy a Magyarországon legálisan tartózkodó, hányatott sorsú emberek ott pihenjék ki megpróbáltatásaikat.

A portálnak Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi koordinátora azt mondta: a menedékjogi törvény kimondja, hogy azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól, csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget. Emellett diszkriminatív is, hiszen ésszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgárok között, illetve a turistákra és oltalmazottakra sem vonatkozik.

Esztergályhorváti polgármestere, Rékasi Csabáné nemrég azt mondta: tavaly már az is felkavarta a falu hétköznapjait, amikor egy külföldi átutazóban járt náluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik