Belföld

Szexuális erőszakkal vádolták, de felmentették a debreceni fiatalokat

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 09. 12. 16:48

Jogerősen felmentettek két fiatalt, akiket egy rendbeli szexuális erőszakkal és a társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablással vádoltak egy debreceni lányt ért támadás miatt. Ezzel a Debreceni Törvényszék helybenhagyta a februári döntést.

Az ominózus támadás még 2014 nyarán történt Debrecenben, a Hatvan és a Déri utca között lévő útszakaszon. A vádirat szerint a tettesek – miközben a Csapó utca környékén időztek – azt tervezték, hogy ellopnak egy kerékpárt, hogy aztán eladják. A Hatvani utca felé vették az irányt, ahol az elsőrendű vádlott felvetette, hogy „csináljanak egy komolyabb balhét, amiből jó pénzt lehet húzni.”

Egy lány épp a posta előtt sétált egy borítékkal és a telefonjával a kezében. A vád szerint a támadók azt hitték, pénz van nála és úgy döntöttek, megszerzik tőle. Elindultak felé, ekkor egyikük odakiabálta, hogy „helló cicababám van gazdád?”, társa pedig azt, hogy „ most partiba vágják”. Ezután mindketten közeledni kezdtek hozzá – állt az ügyészség korábbi tájékoztatásában.

A lány befordult a Hatvan utcát és a Déri teret összekötő átjáróba, ahová követték. A vádiratban az áll, hogy amikor a tettesek utolérték, egyikük odaszorította egy oszlophoz, és egy obszcén mondatot vetett oda neki. Cinkosa eközben megszerezte a telefonját és a borítékot, nézegetni kezdte a tartalmát, figyelte a járókelőket, illetve, hogy vannak-e esetleg rendőrök a közelben.

A lány próbált szabadulni a szorításból,  ekkor támadója elővett egy konyhakést, végigvágta a ruháját a mellkasától egészen a hasáig, közben több helyen felsértette a testét. Ezután szexuális tartalmú megjegyzéseket sugdosott a nyöszörgő lány fülébe, próbálta egészen intim területen is megérinteni. Figyelmeztette, hogy baj lesz, ha kiabálni mer. Közben mindketten gúnyosan nevettek, majd elmenekültek.

A  törvényszék az elsőfokú bírósággal egyetértve úgy ítélte meg, hogy a bizonyítékokat sorra véve kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a bűncselekményt a vádlottak követték el.

A lány a támadás után ugyanis sokkos állapotba került, amelynek hatása alatt tett nyilatkozatai – így többek között az, hogy először két másik férfit vélt támadóiban felfedezni, akikről kiderült, hogy a cselekmény idején igazoltan más helyszínen tartózkodtak – gyengítették vallomása bizonyító erejét. Erre nem lehetett az ítéleti tényállást alapozni.

A nyomozás alatt vett szagminta és genetikai szakértői vizsgálat sem tudta kimutatni egyértelműen az elsőrendű vádlottal való egyezőséget, így azokat nem értékelhették terhelő bizonyítékként. Ráadásul a bíróság rendelkezésére álló kamerafelvétel sem támasztotta alá a sértett vallomását.

Az elsőrendű vádlott az eljárás alatt végig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, a másodrendű pedig később visszavont, egyes nyomozati anyagok ismeretében tett beismerő vallomásában pedig – a lány vallomásától eltérve – taglalta a történteket.  A tanács elnöke kiemelte azt is, hogy az elkövetés eszköze a mai napig nem került elő.

A Debreceni Törvényszék az ügy felülbírálatakor nem látott indokot az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére, ezért azt – kisebb korrekciók mellett ugyan – de helybenhagyta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.