Belföld

Szexuális erőszakkal vádolták, de felmentették a debreceni fiatalokat

Jogerősen felmentettek két fiatalt, akiket egy rendbeli szexuális erőszakkal és a társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablással vádoltak egy debreceni lányt ért támadás miatt. Ezzel a Debreceni Törvényszék helybenhagyta a februári döntést.

Az ominózus támadás még 2014 nyarán történt Debrecenben, a Hatvan és a Déri utca között lévő útszakaszon. A vádirat szerint a tettesek – miközben a Csapó utca környékén időztek – azt tervezték, hogy ellopnak egy kerékpárt, hogy aztán eladják. A Hatvani utca felé vették az irányt, ahol az elsőrendű vádlott felvetette, hogy „csináljanak egy komolyabb balhét, amiből jó pénzt lehet húzni.”

Egy lány épp a posta előtt sétált egy borítékkal és a telefonjával a kezében. A vád szerint a támadók azt hitték, pénz van nála és úgy döntöttek, megszerzik tőle. Elindultak felé, ekkor egyikük odakiabálta, hogy „helló cicababám van gazdád?”, társa pedig azt, hogy „ most partiba vágják”. Ezután mindketten közeledni kezdtek hozzá – állt az ügyészség korábbi tájékoztatásában.

A lány befordult a Hatvan utcát és a Déri teret összekötő átjáróba, ahová követték. A vádiratban az áll, hogy amikor a tettesek utolérték, egyikük odaszorította egy oszlophoz, és egy obszcén mondatot vetett oda neki. Cinkosa eközben megszerezte a telefonját és a borítékot, nézegetni kezdte a tartalmát, figyelte a járókelőket, illetve, hogy vannak-e esetleg rendőrök a közelben.

A lány próbált szabadulni a szorításból,  ekkor támadója elővett egy konyhakést, végigvágta a ruháját a mellkasától egészen a hasáig, közben több helyen felsértette a testét. Ezután szexuális tartalmú megjegyzéseket sugdosott a nyöszörgő lány fülébe, próbálta egészen intim területen is megérinteni. Figyelmeztette, hogy baj lesz, ha kiabálni mer. Közben mindketten gúnyosan nevettek, majd elmenekültek.

A  törvényszék az elsőfokú bírósággal egyetértve úgy ítélte meg, hogy a bizonyítékokat sorra véve kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a bűncselekményt a vádlottak követték el.

A lány a támadás után ugyanis sokkos állapotba került, amelynek hatása alatt tett nyilatkozatai – így többek között az, hogy először két másik férfit vélt támadóiban felfedezni, akikről kiderült, hogy a cselekmény idején igazoltan más helyszínen tartózkodtak – gyengítették vallomása bizonyító erejét. Erre nem lehetett az ítéleti tényállást alapozni.

A nyomozás alatt vett szagminta és genetikai szakértői vizsgálat sem tudta kimutatni egyértelműen az elsőrendű vádlottal való egyezőséget, így azokat nem értékelhették terhelő bizonyítékként. Ráadásul a bíróság rendelkezésére álló kamerafelvétel sem támasztotta alá a sértett vallomását.

Az elsőrendű vádlott az eljárás alatt végig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, a másodrendű pedig később visszavont, egyes nyomozati anyagok ismeretében tett beismerő vallomásában pedig – a lány vallomásától eltérve – taglalta a történteket.  A tanács elnöke kiemelte azt is, hogy az elkövetés eszköze a mai napig nem került elő.

A Debreceni Törvényszék az ügy felülbírálatakor nem látott indokot az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére, ezért azt – kisebb korrekciók mellett ugyan – de helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik