Belföld

Nem sikerült amerikai hallgatókat csábítani Pécsre

Eredménytelenül zárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közbeszerzése, amely amerikai és kanadai hallgatók toborzására kerestek közvetítőket az USA és Kanada területén – olvastuk az Európai Közbeszerzési Értesítőben.

A PTE toborzó ügynököket keresett, hogy a pécsi egyetemre csábítsanak amerikai és kanadai egyetemistákat. A kiírás szerint az ügynökök amerikai és kanadai irodákat állítanak fel, népszerűsítik a pécsi egyetem képzéseit, felkutatják az alkalmas hallgatókat, megszervezik a felvételi vizsgát. Azaz teljes körű reklám-, marketing- és szervezési tevékenységet folytatnak, mindezt saját költségen.
Az eljárás eredménytelenül zárult, mivel egyetlen érdeklődő sem adott be pályázatot.

Több furcsaság is található a kiírásban. Idén júliusban írták ki a nyílt közbeszerzési felhívást, viszonylag rövid, másfél hónapos jelentkezési határidővel, a PTE pedig nem volt hajlandó megnevezni a felhívásban a szolgáltatás ellenértékét, megbízási díjként 1 forint szerepel a felhívásban.

Kérdéseinkre Tarrósy István, a PTE Külügyi Igazgatóság vezetője azt válaszolta lapunknak, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően jártak el. A közbeszerzés becsült értékét a verseny biztosítása és a minél kedvezőbb ajánlatok elérése érdekében nem adták meg a felhívásban, erre a jogszabályok szerint lehetőség van – mondta Tarrósy. Hozzátette: sajnálják, hogy eredménytelen lett a pályázat, amit valószínűleg újra kiírnak, legalábbis a PTE hatályos közbeszerzési tervében továbbra is szerepel ez a cél.

Külföldi hallgatók toborzása

A hazai egyetemeknek komoly kitörési pont lehet a külföldi hallgatók idecsábítása. Becslések szerint 50-60 ügynök dolgozik külföldön, hogy hallgatókat irányítson a magyar felsőoktatásba. Ezen oktatási tanácsadó cégek mellett néhány magyar egyetem, illetve néhány magyarországi vállalkozás is szervez egyetemi előkészítőket – írta korábban a Népszabadság.

A toborzó ügynökök díja általában 4 ezer dollártól (1 millió forinttól) indul, minimum ennyit fizetnek nekik a Magyarországon tanulni óhajtó külföldi diákok, akik ezért teljes körű szolgáltatást kapnak. Az ügynökök szervezik a komplex felvételi eljárást, intézik a vízumot, tartózkodási engedélyt. Megbízási díjuk tartalmazza az ügynök tiszteletdíját, a repülőjegy árát, a felvételi és adminisztratív költségeket, tudtuk meg egy, a hazai egyetemeknek toborzó ügynöktől.

A magyar egyetemek nincsenek a nemzetközi élvonalban, így nem annyira keresettek. Hagyományosan az orvosképzésen vesz részt a legtöbb külföldi diák, évente 6-7 ezer. Magyarországon jelenleg 23 ezer külföldi hallgató van, akiknek nagyjából a fele határon túlról érkezett magyar. A Pécsi Tudományegyetemen összességében 1900 külföldi tanult 2013-ban, közülük az amerikaiak voltak az egyik legkevesebben – olvasható a PTE egyik tanulmányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik