Belföld

Orbán elmondta, milyen fiatalok jelentik a magyar jövőt

A miniszterelnök szerint az iskolák is nyertesei az elmúlt éveknek.

Orbán Viktor nyitotta meg pénteken délelőtt a tanévet az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen.

Arra a kérdésre, hogy milyen legyen a fiatalok jövője, beszédében a miniszterelnök azt a választ adta: olyan, amilyet képesek maguknak megteremteni.

Hagyományosan arra neveljük gyermekeinket, hogy a szülők tiszteletének bibliai parancsolatán túl képesek legyenek ellentmondani is, többet, mást, jobbat akarjanak annál, mint amennyire mi voltunk képesek” – mondta. Rámutatott: a fiataloknak onnan kell kiindulniuk, ahol szüleik az aktív életüket befejezték. „A mi elvégzett munkánk is része annak, hogy milyen lesz a fiatalok jövője” – jelentette ki.

Mi, akik kenyerünk javát, de legalábbis ropogósabb felét megettük, tudjuk, hogy csak kétféle jövő van: az egyik, amit mi választunk magunknak, a másik, ami akkor érkezik el, ha csak ülünk és várunk, és helyettünk mások döntik el

– vélekedett a miniszterelnök. Szerinte volt idő, amikor elég volt az európai élet fősodrához csatlakozni, „elég volt sajkánkat vízre tenni és rábízhattuk magunkat az európai áramlatokra”.

„Önöknek új utakat és más megközelítést kell keresni” – mondta az egyetem hallgatóihoz fordulva. Majd rátért a kormányzati napirendre:

ha engedjük, hogy Európa ereje csökkenjen, a demográfiai hanyatlás folytatódjon, a ránk nehezedő migrációs nyomás fokozódjon, (…) Európa, amilyennek ismerjük és szeretjük, el fog tűnni”, „akkor önök, kedves fiatalok, egy másik, ma még ismeretlen világban fognak élni.

„Európa a 24. órában van, megjelentek az önfeladás első látható jelei, azok a szellemi-politikai irányok, vezetők, akik szerint felesleges ellenállni” – kongatta meg a vészharangot Orbán. Az új prófécia szerinte, hogy a régi Európa és annak életformája nem tartható fenn, „egy új kevert népességű, kevert kultúrájú európai kontinens kialakulása szükségszerű”. Neki viszont meggyőződése, hogy a jövőt azok a fiatalok jelentik, akik „mernek az árral szemben evezni”.

„A magyar jövőt azok a fiatalok jelentik, akik elég bátrak, hogy a családot, közösséget, nemzetet válasszák a multikulturalizmussal szemben, a hagyományos és bevált európai értékek mellett döntsenek a mindent egynemű masszává gyúró szellemi divatirányzatok helyett” – mondta. Hozzátette, „azoknak az országoknak a fiataljai jelentik Európa jövőjét, amelyek nem lettek sem németté, sem törökké, és akiket a mindent elnyelni akaró nagy szovjet bendő sem tudott megemészteni”. Szerinte a pécsi egyetem ennek a szellemiségnek a hordozója, ebből született.

Felidézte, hogy annak idején a Szentatya azzal a feltétellel engedélyezte az egyetem alapítását, hogy a magiszterek és doktorok illő díjazásáról a mindenkori magyar király intézkedjen. Azt mondta, király már nincs, de a kormány a felsőoktatási dolgozók béremelésének második üteménél tart, és több kutatót akarnak képezni. A felsőoktatás „talapzatát” is erősítik, „az iskolák és családok az elmúlt évek nagy nyertesei” – mondta.

Orbán szerint Magyarországot európai középállammá tették, ebből fakadóan soha ennyi gyerek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és étkezéshez, mint idén fog. Közel 50 településen zajlanak iskolafejlesztési programok, több mint félezer iskolában, többségében hátrányos helyzetű településen sok tízmilliárdos fejlesztést hajtanak végre. 2018-ban 550 milliárddal többet fordítunk oktatásra, mint 2010-ben – állította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik