Belföld

Lefejeznék a sportszövetségeket

Itt a lex Trócsányi. Szabó Tímea szerint az állami tisztségek ellátása egész embert kíván.

A Párbeszéd régóta bírálja az igazságügy-minisztert, akinek ügyvédi irodája a bankokat képviseli a bíróságon a devizahitelesekkel szemben. Mivel Trócsányi László nem lépett az ügyben, ezért Szabó Tímea társelnök benyújtotta a az Országgyűlésnek az úgynevezett „lex Trócsányit”, amely feloldaná az összeférhetetlenséget.

A független képviselő szerint biztosítani kell, hogy a politikai vezetők állami megbízatásuk idején kizárólag a munkájukra koncentráljanak.

Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy más jövedelemszerző tevékenységet ne folytathassanak. A jelenleginél szigorúbb szabályozás ezért ezt megtiltaná. Politikai vezető gazdasági társaságnak nem minősülő társas vállalkozásnak is csak akkor lehetne tulajdonosa, tagja, ha tulajdonrészét bizalmi vagyonkezelésbe adja át. A javaslat szerint vállalkozás nem viselheti politikai vezető nevét (ld. Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda – a szerk.).

Szabó Tímea javaslata szerint állami és kormányzati vezetők nem rendelkezhetnek cégtulajdon vagy üzletrész felett, amíg politikai tisztséget látnak el kivéve, ha bizalmi vagyonkezelésbe adják azt át. Vállalkozás nem viselheti kormánytag nevét, nem végezhet rendszeres oktatói, tudományos, egyéb szellemi jövedelemszerző tevékenységet és a politika semmilyen módon nem befolyásolhatja a sportot,

ezért a sportszövetségekben és sportegyesületekben politikai vezetők tisztséget nem vállalhatnak.

Szabó Tímea szerint az állami tisztségek ellátása egész embert kíván, más jövedelemszerző tevékenység csak úgy lehetséges, ha a politikai vezető nem tesz teljesen eleget feladatainak, a gazdasági társaságokra, illetve a névadásra vonatkozó tiltás pedig a versenysemlegesség miatt indokolt.

A politikai vezetők szabadidejükben tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, illetve jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet végezhetnek, ha abból adóköteles jövedelmük nem keletkezik. Azért, hogy a versenysport ne legyen a politika kiszolgáltatottja, sportszövetségekben és sportegyesületekben politikai vezető nem vállalhatna tisztséget. Jelenleg Kocsis Máté (kézilabda), Németh Szilárd (birkózás) és Kósa Lajos (korcsolya) azok a fideszes nagyágyúk, akik meghatározóak a magyar sportéletben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik