Belföld

Kisrepülőt küld a külügy a Saint-Martinen rekedt magyarokért

Az engedélyekre várnak, hogy felszállhasson a gép.

Egy 14 fős kisrepülőgépet bérelt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy elszállíthassa a Saint-Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárokat – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV hétfő esti műsorában.

A szigetet múlt pénteken érte el az Irma hurrikán, óriási pusztítást hagyva maga után. Két napja írtunk egy magyar családról, amely Saint-Martinen ragadt. Azt írták, lezárták a reptereket a teljesen elpusztult szigeten, ahol fosztogatások kezdődtek, a hadseregnek kellett közbeavatkozni. Állításuk szerint a magyar külügyet is megkeresték, és azt a választ kapták, hogy nincs baj, egy hétre elegendő víz és élelem van a szigeten tudtuk szerint.

Szijjártó hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szigeten rekedt kilenc magyar állampolgár, akik szeretnék elhagyni a szigetet. Az ATV-ben a miniszter megerősítette, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a holland és az amerikai válságközponttal, de mivel azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva, úgy döntött, hogy a külügyi tárca szervezi meg a magyarok evakuálását.

Végül Dominikán találtak egy légitársaságot, amelynek egy 14 fős kisrepülőgépét kibérelték, ha megvan minden engedély, a gép azonnal felszáll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik