Belföld

Lázár: Juncker belekavarja a bevándorlásba az uniós alapokat

Az uniós állampolgárok biztonságát kéne szem előtt tartani, nem csak a kötelezettségeket - mondta a Miniszterelnökség feje.

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság “belekavarja” a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – közölte csütörtöki tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amit arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár szerint a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Az unió szerinte mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – mondta a miniszter.

Kvótaper: megőrizzük az ország függetlenségét

A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – mondta még el Lázár a kvótaperről és az elutasított magyar-szlovák keresetről.  Szerinte a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban – mondta, hozzátéve:

ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le.

Lázár János közölte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik