Belföld

Filmbe illő fejlemény – a 11 éve eltűnt Koncz Judit élettársa akarta megölni a jegyzőt

Előfordul, hogy  nyomozás közben egy másik bűncselekmény elkövetésének gyanúja is körvonalazódik. Ez történt abban az ügyben is, amelyben egy gyanús eltűnés miatt kezdett nyomozni a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya.

Koncz Juditnak 11 éve veszett nyoma, azóta nem adott életjelet magáról. Számos olyan körülményt tártunk fel, melyek miatt nem tudták a nyomozók nyugodtan kijelenteni, hogy az akkor 26 éves szentesi nő nem lett bűncselekmény áldozata.

Fotó: police.hu

Judit kétéves gyermekét hátrahagyva tűnt el 2006. július 21-ről 22-re virradóra. Eltűnését volt élettársa, kislányának édesapja, az akkor 43 éves D. Lajos jelentette be, aki 22-én reggel láthatásra vitte volna a kicsit. A házhoz érkezve elmondása szerint azt tapasztalta, hogy senki nem nyit ajtót, ezért hívta volt párja szüleit.

Az eset akkori vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy a nő ruhatárából mindössze a pongyolája hiányzik, kontaktlencséje, szemüvege a házban maradt, a kerékpárja viszont eltűnt. A kétéves gyermek DVD-ről mesét nézett, amikor nagyszülei és édesapja bejutottak a házba. Mivel az eszköz végtelenített lejátszásra volt kapcsolva, nem lehetett megállapítani, hogy mikor indították el a filmet, így nem volt mód annak közelebbi behatárolására sem, hogy mikor tartózkodhatott utoljára felnőtt a házban. Ezek a körülmények önmagukban is gyanúsak, melyet azonban tovább tetéz, hogy a család kuvasza az éjszaka folyamán kimúlt. Megmérgezve feküdt az udvaron.

– mondta az előzményekről Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető a Zsaru magazinnak.

Fotó: Sebestyén/Rendőrség

A nő új párja munkája miatt másutt töltötte az éjszakát, ezért a fiatalasszony a kisgyermekkel kettesben volt egyedül. A kislány – életkorából adódóan – nem tudott információval szolgálni azzal kapcsolatban, hova tűnt édesanyja.

Egy hónappal később újabb ügy rázta meg Szentes nyugalmát:

2006. augusztus 22-én éjjel kézigránát robbant a városi jegyző lakásának erkélyén. A robbanástól az utcafronti ablakok és az erkély korlátjának drótüveg táblái betörtek, a repeszhatás következtében a redőnyök és a falak, továbbá a nappali bútorai is megsérültek. Az, hogy személyi sérülés nem történt, csupán a véletlennek köszönhető. A jegyző és családja otthon volt a kései órán, és a helyszínelők abból a fotelből is szedtek ki repeszdarabot, amelyben a családfő gyakran éjszakába nyúlóan szokott televíziót nézni. Az is csak a szerencse számlájára írható, hogy az ablakon szúnyogháló volt.

– nyilatkozta a lapnak Zsótér Ferenc alezredes, az életvédelmi osztály vezetője.

Ezt a tettes lentről nem láthatta, de a gránát visszapattant róla, így a robbanószer a lakás belseje helyett „csak” az erkélyen robbant fel. Mivel sosem derült ki, hogy ki dobálózott azon az éjszakán, ez az ügy is érdekelni kezdte a rendőröket, itt is elővették a régi aktákat.

Kíváncsiak voltunk, van-e összefüggés a város közvéleményét gyors egymásutánban felcsigázó esetek között.

Sorra vették, kik lehetnek azok, akik valamiért haragszanak a jegyzőre. Hamar feltűnt, hogy D. Lajos és közötte több kapcsolódási pont van. Koncz Judit eltűnése után a gyermek felügyeleti jogát ugyan D. Lajos szerezte meg, azonban – mivel az anyai nagyszülők fellebbezést jelentettek be az ezt kimondó jegyzői határozat ellen – a gyámhivatal az eljárásrendnek megfelelően pert indított a gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt. Ráadásul D. Lajos egy sörözőt üzemeltetett, amely miatt többször meggyűlt a baja a hatóságokkal: 2004-ben közigazgatási határozat tiltotta meg, hogy koncertet vagy diszkót szervezzen, azonban a férfi meglehetősen szellősen tartotta be a tiltásban foglaltakat. Szerte a városban illegálisan elhelyezett plakátjaival invitálta az érdeklődőket élőzenés rendezvényeire, amelyekre sorra jöttek a lakossági panaszok.

2006. augusztus 18-án a jegyző levélben szólította fel, hogy tartózkodjon a hangos zeneszolgáltatástól. Három nappal később D. Lajos berontott a polgármesteri hivatalba, majd onnan „ez volt a jegyző utolsó dobása” felkiáltással távozott. Ezen az estén repült a kézigránát a jegyző erkélyére.

D. Lajos bosszúálló természetéről többen beszámoltak Szentesen. Őt ért – vélt vagy valós – sérelem esetén időt és energiát nem kímélve a legkülönbözőbb módokon próbált revansot venni haragosain. A szóbeszéd szerint volt, akinek szőlőtőkéi gyökérzetét vágta széjjel alattomban, hogy a növényeket lassan elpusztítsa; volt, akinek házába bejutván lecsókonzervet öntött a zongorába, hogy bosszúságot okozzon. A jegyző házának gyerekszobaablakában is landolt már pár évvel korábban tégla. Néhány nappal azután, hogy D. Lajosnak arról hozott határozatot a postás: a söröző üzemeltetése során a működési engedélyben foglaltakat be kell tartania. Kiderült, hogy a férfi már több alkalommal volt büntetőeljárás hatálya alatt robbanóanyaggal, illetve lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt.

Az ítéletek szerint golyós maroklőfegyvert, puskát, lőszert, elektromos gyutacsot és számos más, emberi élet kioltására alkalmas tárgyat birtokolt korábban. Tanúkat hallgattak meg, és volt, aki elmondta: évekkel korábban ugyanolyan típusú kézigránátot vásárolt D. Lajostól, mint amilyen később a jegyző erkélyén is robbant. Volt olyan is, aki arról számolt be, D. Lajos maga mesélte neki, hogy ő követte el a támadást.

A férfi időközben Angliába költözött, látogatóba szokott jönni Magyarországra. Augusztus 29-én a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának munkatársai fogták el őt Szentesen. Ugyanabban a házban, ahol korábban a sörözőt is üzemeltette.

Előre kitervelten, hivatalos személy sérelmére, eljárása miatt és több emberen elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek ellene eljárást. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatását augusztus 31-én.

Az eltűnt fiatal nőt továbbra is eltűntként keresik. Azt írják,

a felderítetlen életellenes ügyekkel és régi, gyanús eltűnésekkel foglalkozó főosztály nem adja fel a reményt, hogy Koncz Judit eltűnésének körülményeit tisztázza. Az évek során nem bizonyosodott be, hogy mi lett a nő sorsa, életben van-e még. Eltűnése óta életjelet nem adott magáról, orvosi kezelést nem vett igénybe, időközben lejárt személyes okmányait nem újította meg.

A rendőrség kéri, aki az üggyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a Telefontanú ingyenesen hívható 06-80-555-111 telefonszámán, vagy hívja a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik