Belföld

Nem megy börtönbe a földmutyi ellen tiltakozó gazda: kimondta a bíróság, hogy nem ő borította a betonra a trágyát

Mégsem kell börtönbe vonulnia annak a bábonymegyeri gazdának, akit azért bírságoltak meg, mert állítólag egy platónyi trágyát öntött a kaposvári kormányhivatal elé – mondta ki jogerősen a Siófoki Járásbíróság még múlt pénteken. A Járásbíróság szerint a „Somogy Megyei Kormányhivatal tabi kirendeltsége törvénysértő módon szabott ki rá bírságot”, ezért törvénysértő lett volna a bírság elzárásra változtatása, amit a kormányhivatal kért korábban a bíróságtól.

Horváth János és más gazdák Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselővel még 2015 novemberében tiltakoztak az állami földek árverése miatt a somogyi megyeszékhelyen, mert úgy látták, a földek helyi gazdák helyett pénzes ügyeskedőkhöz kerülnek.

Ekkor történt az ominózus trágyaborítás, ami így nézett ki a Magyar Narancs beszámolója szerint:

az LMP-s honatya három köbméternyi jófajta bábonymegyeri birka- és marhatrágyát borított a megyei kormányhivatal épülete elé. A demonstráló gazdák közül Horváth János azzal aktivizálta magát, hogy a járdáról hangos szóval irányította az Ifával tolató Sallait, sőt, azt is ellenőrizte a trágyaborítás előtt, hogy nyílik-e a teherjármű platója.

A rendőrségi feljelentésben először az állt, hogy a gazda vezette az Ifát, majd ez kikerült, helyette azzal indokolták a bírság kiszabását, hogy Horváth gazda nyitotta ki a plató hátsó lapját. Tizenötezer forintot kellett volna befizetnie, ami a határozat szerint „3 napi szabálysértési elzárásra változtatható”.

Bírósághoz fordult, és a Siófoki Járásbíróság 2016. októberi ügydöntő határozatában azt mondta ki: a bábonymegyeri gazda nem követte el a terhére rótt szabálysértést, tehát nem kell fizetnie.

Azonban nem sokkal ezután újabb szabálysértés róttak ki a gazdára, ezúttal környezetszennyezésért akarták 15 ezer forintra bírságolni. Azonban Horváth ezt sem fizette be, mert tagadta a jogosságát. Ezért akarta a kormányhivatal három napra börtönbe küldeni a gazdát, amit most a járásbíróság végül megakadályozott.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Marjai János
Rendõrök igazoltatják Sallai R. Benedek LMP-s országgyûlési képviselõt, aki egy traktorral érkezik az Országház mélygarázsának bejárata elõtt tartott sajtótájékoztatójára a belvárosi Kossuth téren 2015. október 5-én. A helyszínen a párt aktivistái a földeladások ellen tiltakoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik