Belföld

Vona szerint jogos Orbán kérése

Vona Gábor nyílt levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben többek között azt írta:

Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Bizottság, látva Magyarország rendkívül megnövekedett korrupciós kockázatát, joggal óvatos, amikor plusz adóforintok odaítéléséről dönt hazánk vonatkozásában. Mi, magyar emberek, akik leginkább elszenvedjük a közpénzekkel való rendszerszintű kormányzati visszaélést, tudjuk, az Önök óvatossága minden egyes Fidesz-kormányra bízott adóforint esetében fokozottan indokolt.

Megüzenték Orbánnak: határvédelemre ad pénzt az EU, kerítésre nem
Válaszolt az Európai Bizottság a miniszterelnök pénzkérő levelére, figyelmeztetve: a szolidaritás nem egy étlap, amiről válogatni lehet.

Vona a levélben azt írja, Orbán kérése a Jobbik, mind a társadalom többségének megítélése szerint jogos.

Nem azért, mert a Fidesz-kormány erőn felül védi Európát, sőt épp ez az a kormány, amely a letelepedési kötvényeken keresztül szinte ellenőrizetlenül engedett be az unió területére akár bűnözőket is, ha fizettek érte. Nem az Orbán-kormány teljesítményét kell honorálnia az Európai Bizottságnak: a magyar nép, a rendőrök, katonák, és az őket támogató adófizetők erőfeszítéseivel kell szolidárisnak lenni, hogy továbbra is el tudják látni azt a történelmi feladatot, amit Európa védelme jelent.

A Jobbik egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy “a szolidaritás nem kívánságműsor”.

Valóban: a szolidaritás létfontosságú. A léte egyben tarthatja, erőssé teheti, a hiánya darabokra törheti Európát. Az Európai Unió ma az illegális bevándorlókkal akar minden áron szolidáris lenni, a legálisan itt tartózkodó európai polgárokkal viszont nem. Pedig ez utóbbi nem része – ahogy szóvivőjük fogalmazott – az „á la carte menü”-nek. A legalapvetőbb európai érték: az európaiak felé irányuló szolidaritás. Akkor, amikor egy magyar, egy kelet-közép-európai polgár ugyanazért a munkáért ötödannyi bért kap, mint az unió nyugati polgára, ez a szolidaritás vész el. Találjuk meg újra ezt a fontos európai értéket. A kötelezően elvárható szolidaritás szinonimája legyen ez: bérunió!

Vona arra kéri Junckert, tegyenek közösen egy lépést előre a szolidáris Európáért.

Orbán Viktor kérése jogos. Az Önök félelme is. A mi elvárásunk is, hogy valósuljon meg a bérunió. Támogassák a magyar miniszterelnök kérését, de biztosítsák, hogy a kért összeget a jelenlegi korrupt kormány kizárólag a határvédelemben részt vevő rendőrök és katonák bérére, munkakörülményeik javítására fordíthassa, hogy ne alamizsnáért, hanem tisztességes európai bérekért védhessék az unió határait. Ezzel a lépéssel üzenjünk közösen: Európa számíthat Magyarországra a bevándorlás elleni küzdelemben, és Magyarország is számíthat Európára az elvándorlás elleni küzdelemben. Így lesz a szolidaritás valóban – szóvivőjük szavaival élve – „kétirányú utca”.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik