Belföld
Gara, 2016. október 28.
Az új, második határkerítés kísérleti szakaszának telepítése a Bács-Kiskun megyei Garánál 2016. október 26-án. Bácsszentgyörgy és Gara között a műszaki zárat jelenleg összesen 10,3 kilométer hosszúságban fogvatartottak építik.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Megüzenték Orbánnak: határvédelemre ad pénzt az EU, kerítésre nem

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 01. 12:55

Válaszolt az Európai Bizottság a miniszterelnök pénzkérő levelére, figyelmeztetve: a szolidaritás nem egy étlap, amiről válogatni lehet.

Válaszolt az Európai Bizottság Orbán Viktor levelére, melyben a magyar miniszterelnök azt kérte Jean-Claude Junckertől, hogy 50 százalékban járuljanak hozzá a határvédelem költségeihez (270 milliárd forint).

Brüsszel, 2015. október 25.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Orbán nagyon azt akarja, hogy az EU fizessen a határvédelemért
Írt is egy levelet az Európai Bizottság elnökének

A bizottság kész támogatni minden tagországot az EU külső határainak védelmében és a migráció kezelésében – idézi a hvg.hu a bizottság állásfoglalását. Közölték: a 2014-2020 közötti időszakban 93,4 millió eurót (28,5 milliárd forint) bocsátanak Magyarország rendelkezésére, emellett 6,7 millió eurót (2 milliárd forint) sürgősségi támogatásként. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség 18 fős kontingense folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon, ezt a létszámot a magyar hatóságokkal egyeztették. Emellett 2015-ben hazánk támogatást kért és kapott az EU polgári védelmi mechanizmusából.

A brüsszeli testület nem zárkózik el Orbán kérésétől, azt írja, kész gyorsan megvizsgálni a kérelmet, segítséget nyújtani, és „ha a helyzet megkívánja, támogatni az EU külső határainak védelmét az EU jogszabályainak megfelelően”, úgy, ahogy azt teszik például Görögországban, Olaszországban, Bulgáriában és Spanyolországban.

Bár a kerítés építése nem sért uniós jogszabályokat, az uniós vezetők már korábban jelezték: nem ezt tartják a határvédelem legmegfelelőbb módjának. Pénteken Alexander Winterstein szóvivő kijelentette: a bizottság

hajlandó támogatni a határvédelmet, de nem ad pénzt kerítések építésére.

A bizottság hangsúlyozta, hogy a szolidaritás kétirányú, nem egy étlap, ahonnan válogathatnak, hogy a határvédelem kell, a közösen elfogadott áthelyezési mechanizmus pedig nem. A magyar határvédelmi kiadások legnagyobb hányadát egyébként éppen a kerítés építése tette ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.