Belföld
Gara, 2016. október 28.
Az új, második határkerítés kísérleti szakaszának telepítése a Bács-Kiskun megyei Garánál 2016. október 26-án. Bácsszentgyörgy és Gara között a műszaki zárat jelenleg összesen 10,3 kilométer hosszúságban fogvatartottak építik.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Megüzenték Orbánnak: határvédelemre ad pénzt az EU, kerítésre nem

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 01. 12:55

Válaszolt az Európai Bizottság a miniszterelnök pénzkérő levelére, figyelmeztetve: a szolidaritás nem egy étlap, amiről válogatni lehet.

Válaszolt az Európai Bizottság Orbán Viktor levelére, melyben a magyar miniszterelnök azt kérte Jean-Claude Junckertől, hogy 50 százalékban járuljanak hozzá a határvédelem költségeihez (270 milliárd forint).

Brüsszel, 2015. október 25.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Orbán nagyon azt akarja, hogy az EU fizessen a határvédelemért
Írt is egy levelet az Európai Bizottság elnökének

A bizottság kész támogatni minden tagországot az EU külső határainak védelmében és a migráció kezelésében – idézi a hvg.hu a bizottság állásfoglalását. Közölték: a 2014-2020 közötti időszakban 93,4 millió eurót (28,5 milliárd forint) bocsátanak Magyarország rendelkezésére, emellett 6,7 millió eurót (2 milliárd forint) sürgősségi támogatásként. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség 18 fős kontingense folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon, ezt a létszámot a magyar hatóságokkal egyeztették. Emellett 2015-ben hazánk támogatást kért és kapott az EU polgári védelmi mechanizmusából.

A brüsszeli testület nem zárkózik el Orbán kérésétől, azt írja, kész gyorsan megvizsgálni a kérelmet, segítséget nyújtani, és „ha a helyzet megkívánja, támogatni az EU külső határainak védelmét az EU jogszabályainak megfelelően”, úgy, ahogy azt teszik például Görögországban, Olaszországban, Bulgáriában és Spanyolországban.

Bár a kerítés építése nem sért uniós jogszabályokat, az uniós vezetők már korábban jelezték: nem ezt tartják a határvédelem legmegfelelőbb módjának. Pénteken Alexander Winterstein szóvivő kijelentette: a bizottság

hajlandó támogatni a határvédelmet, de nem ad pénzt kerítések építésére.

A bizottság hangsúlyozta, hogy a szolidaritás kétirányú, nem egy étlap, ahonnan válogathatnak, hogy a határvédelem kell, a közösen elfogadott áthelyezési mechanizmus pedig nem. A magyar határvédelmi kiadások legnagyobb hányadát egyébként éppen a kerítés építése tette ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.