A félelemnek köszönheti díszpolgári címét Putyin

Az orosz elnök díszpolgári címe ellen induló petíció készítője szerint az egyetemen rengetegen fel vannak háborodva, de sokan nem merik kimutatni.
Kapcsolódó cikkek

Már Vlagyimir Putyin hétfői látogatása előtt napvilágot látott a hír, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek. Azóta kiderült, Putyin hétfőn nem vette át az elismerést, hanem 2018-ban újra Magyarországra látogat majd, a díszpolgári címet akkor kapja meg személyesen.

Az orosz elnöknek szóló elismerés ötlete nem aratott elsöprő sikert: a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszéke jelezte, hogy elhatárolódik a szenátusi döntéstől, amit egyébként 90 százalékos többséggel szavaztak meg.

Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk

– írták.

A döntéssel azonban nemcsak az alkotmányjogász oktatók nem értenek egyet. Az egyetem Facebook-oldalán előbb negatív értékelések sora jelent meg, majd az oldal kezelői egyszerűen megszüntették az értékelés lehetőségét. Azonban a kritikákat így sem tudták elhallgattatni, azóta is tucatjával érkeznek a felháborodott hozzászólások az oldalra.

Az Alkotmányjogi Tanszéken kívül a diákok egy csoportja is kifejezte egyet nem értését: még Putyin érkezése előtt petíciót indítottak a díszpolgári cím adományozása ellen, amit azóta csaknem ezren írtak alá.

Egy olyan személyről beszélünk, akiről az Európai Tanács egyértelműen kimondta, hogy egy olyan háborút támogat Kelet-Ukrajnában, melyben már több mint tízezer ember vesztette életét, valamint amely miatt több millió ember kényszerült elhagyni otthonát

– áll a helyi fiatalok által alapított civil szervezet, a Natív által indított felhívásban.

A petíció megalkotója, Barna Eszter a 24.hu-nak azt mondta, az egyetem véleménye egyértelmű számára: az egyetem vezetősége láthatóan Putyin díszpolgári címe mellett van, vagy saját meggyőződésből, vagy azért, mert félnek.

Hozzátette, az egyetem hivatalos döntése jelen esetben egyet jelent a szenátusi döntéssel, pedig tud arról, hogy sokan felháborítónak tartják ezt a döntést.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Azt nem tudja, mit gondolnak a tanszékek és azok vezetői, hiszen az Alkotmányjogi Tanszéken kívül egyetlen tanszék sem állt ki a döntés ellen.

Vannak tanárok, akik aláírták a petíciót, de sajnos sokan névtelenül tették

– jegyezte meg. Ugyanakkor több oktató névvel írta alá a petíciót, és voltak, akik véleményt is írtak, amiből egyértelműen kiderült, hogy fel vannak háborodva.

Barna Eszter elmondása szerint nagyon sok hallgató fel van háborodva, de ő azt érzi, mint az egyetem CEU-s petíciójánál:

mindenki fél. 

A hallgató azt mondja, egyelőre nem tervezik másképpen kifejezni a tiltakozásokat, egy körlevelet küldtek el a szenátus tagjainak, hogy megtudják, hogyan szavaztak és miért. A levélre eddig két válasz érkezett. Egyikük igennel szavazott, döntését pedig azzal indokolta, hogy mivel a Paks 2-beruházásban, a szakemberek képzésében szerep jut az egyetemnek, ezzel az intézmény nyer, ezt pedig egy díszpolgári címmel meg kell hálálni.

Megkérdeztük a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatát is, ők egyetértenek-e a szenátus döntésével. Válaszukban azt írták:

Képviselőinknek szíve joga saját meggyőződése szerint szavazni, nyilatkozni, véleményt formálni. Az egyetem szenátusa a döntést demokratikus úton, szabad akaratából hozta meg, a szavazati arányból feltételezhető, hogy a hallgatói képviselők is támogatták az előterjesztést.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás