Közélet

Petíció indult Putyin díszpolgári címének visszavonásáért

 

A Debreceni Egyetemről petíciót indítottak, hogy az intézmény szenátusa kezdeményezze Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címének visszavonását.

Mint írják,

a Debreceni Egyetem a tudomány temploma. Az objektív, konstruktív tényeken alapuló vita helyszíne megalapítása óta. Mind jogelődjei, mind az aktuális intézmény hatalmas szerepet játszott és játszik nem csak a magyar és nemzetközi tudományos életben, de a magyar demokráciában is. Ezzel a hagyománnyal és szellemiséggel szögesen szembenáll az, ha most egy olyan személy kap az intézménytől díszpolgári címet— és ezzel minden volt és jelenlegi polgárától — aki mindezeknek ellensége. Vlagyimir Putyin nem tiszteli sem a tényeket, sem az ellenvéleményeket, sem a demokráciát.

Az online petíciót eddig több mint 600-an írták alá.

Mint korábban megírtuk, több hallgató nem szimpatizál az ötlettel, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományozna Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Szerintük tízezrek haláláért felelős az államfő, akivel Orbán Viktor meglepően sűrűn találkozik.

Putyin hivatalosan a cselgáncs vb miatt érkezik Magyarországra, de a debreceni útját lemondta (a díszpolgári címet azért még megkapja).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik