Belföld

Harmincnégy nap, és megúszta volna a gyilkosságot a szegvári nő

Kis híján megúszta a számonkérését az a szegvári nő, akit – harmincnégy nap híján – tizenöt évvel azután gyanúsítottak meg, hogy eljárás indult férje megölése miatt. Épp ennyi hiányzott, hogy elévüljön a büntethetősége. Most vádemelést javasolnak ellene.

A Zsaru magazin azt írja, az akkor 30 éves nő 2000 decemberében jelentette férje eltűnését.  Azt mondta, mielőtt november 17-én dolgozni indult, párja megkérte, hogy keresse elő az útlevelét, mert Németországba utazik. Ám mire hazaért, a férfi már nem volt otthon, iratai eltűntek, ahogy néhány ruhája is.

A rendőrök nem tudták kizárni a gyilkosság lehetőségét, ugyanis semmi ésszerű magyarázatot nem találtak a távozására később sem. Nem volt nyoma, hogy átlépte volna a határt, a vagyonát hátrahagyta, az időközben lejáró iratait pedig nem újította meg.

Felesége 2002-ban elvált tőle, 2006-ban pedig kérelmezte, hogy a férfit nyilvánítsák halottá, amit a bíróság a következő évben meg is tett.

Az ügyben 2015-ben történt fejlemény. A nyomozók  megtudták, hogy a férfi közvetlenül az eltűnése előtt hosszú távú üzleti tervbe vágott bele. Kiderült az is, hogy a feleségével megromlott a viszonya, az asszony hűtlensége gyakran volt szóbeszéd tárgya a környéken. Emiatt rendszeresek voltak közük a veszekedések, ami egyszer tettlegességig fajult. Egyre gyanúsabbá vált, hogy asszonynak köze lehet a férfi “eltűnéséhez”.

2015 októberében hallgatták ki a nőt, aki mindent beismert ügyvédje jelenlétében. Elmondta, a gyilkosság estéjén Magyartés határában szántott, amikor férje részegen odament, és szidni kezdte, bántalmazta. Emiatt a traktorhoz ment, előkapott egy pajszert, majd nagy erővel hátulról fejbe vágta a férfit, aki ezután összeesett. Még ezután is többször lesújtott rá, végül egy gödörbe vonszolta, elföldelte, a pajszert a Tiszába dobta, a kerékpárját pedig felpakolta egy traktorra, és hazament.

Az asszony rajzot készített a rendőröknek a gödör elhelyezkedéséről, akik még aznap a helyszínre vitték őt. Másnap is visszatértek a szántóföldre.

A férfi holttestét rendőrök, katonák, katasztrófavédők, de még a vízművek szakemberei és régészek is keresték kutyákkal, fémkeresőkkel, talajradarral. Légifelvételek képeit vetették össze, kétezer négyzetméternyi területet ástak fel – hiába. Mivel a környezet sokat változott, a nő csak körülbelül tudta belőni, hol követte el a bűncselekményt. De ezután is kitartott amellett, hogy ő a gyilkos.

Fotó: Zsaru magazin

Elmeorvos, pszichológus is megvizsgálta az asszonyt. Az eredmények szerint nem szenved olyan kóros elmeállapotban, ami miatt ne ismerte volna fel tette következményeit. Az ügy iratanyagát a rendőrök a héten ismertették az ügyvédjével. A nő továbbra is szabadlábon védekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik