Belföld

Nem küldenek vissza hozzánk menekülteket a németek

Németországban nem látják megfelelőnek, ahogy Magyarországon bánnak a menedéket kérő emberekkel.

Németország egyelőre nem küld vissza Magyarországra menedékkérőket – számolt be kedden a német sajtó.

Az ARD közszolgálati televízió közölte: az ellenzéki német Baloldal párt képviselőjének írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszból derült ki, hogy április 11. óta nem küldik vissza Magyarországra azokat a menedékkérőket, akik itt léptek be az EU területére. Annak ellenére sem teszik ezt, hogy a dublini rendelet előírja, abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben résztvevő európai országok alkotta területre.

Az EU-ba Magyarországon belépett menedékkérőket azért nem küldik vissza, mert nem megfelelőek a menedékkérők magyarországi elhelyezésének körülményei

– indokolták a döntést.

Az ARD júniusi összeállítása szerint 2015-ben 193 menedékkérőt küldtek vissza Németországból Magyarországra. Tavaly ez a szám 293, az idei első négy hónapban pedig 28 volt.

A visszaküldés gyakorlatát elismert nemzetközi szervezetek jelentései, valamint az Európai Bizottságnak a magyar menekültügyi rendszer működéséről szóló bírálatai miatt kezdték felülvizsgálni – áll az ARD összeállításában.

A Berliner Morgenpost című lap éppen április 11-én arról írt, hogy a német kormány aggódik a jogszabályi változások révén előállt magyarországi menekültügyi helyzet miatt. Ezért a szövetségi belügyminisztérium egy április 6-i keltezésű utasításban elrendelte, hogy

a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra a dublini rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően.

Ilyen garanciavállalás nélkül a hivatal nem adhat át menedékkérőket a magyar hatóságoknak – áll az utasításban.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője német hírportálok jelentései szerint elmondta, hogy a hivatalnak újabb utasításig minden egyes esetben biztosítékot kell kérnie a magyar hatóságoktól arról, hogy az adott menedékkérőt a menedékkérők elhelyezéséről szóló EU-s irányelv előírásainak megfelelően szállásolják el, és menedékjogi kérelmét a menekültügyi eljárásról szóló EU-és irányelvnek megfelelően dolgozzák fel. Ilyen biztosítékok hiányában nem lehet átadni menedékkérőket a magyar hatóságoknak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik