Belföld

Kulcsár Attila újra szabad

Néhány hét után pénteken hajnalban elhagyta a tököli börtönt.

A 2003-ban kirobbant brókerbotrány büntetőperében tavasszal született jogerős ítélet. Korábban megírtuk, öt évre ítélték Kulcsárt, de a korábbi kényszerintézkedések – előzetes letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – beszámítása miatt csak öt hétre kellett visszamennie a börtönbe.

A K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 2005-ben emelt vádat sikkasztás és más cselekmények miatt az ügyészség. 1998 és 2003 között a brókercégnél Kulcsár rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta ügyfelei, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét.

A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd, a kár több mint 8 milliárd forint volt.

A Fővárosi Bíróság a 2006-ban indult büntetőperben 2008-ban kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében Kulcsár Attila elsőrendű vádlottat sikkasztás és más cselekmények miatt nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban 2010-ben megalapozatlanság és eljárási hibák miatt új elsőfokú eljárásra utasított, ami újabb fél évtizedig tartott. A megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék hat és fél évre csökkentett Kulcsár szabadságvesztés-büntetését, a vagyonelkobzást helyben hagyta.

A 2015-ben kihirdetett elsőfokú ítélet azonban fellebbezések folytán nem emelkedhetett jogerőre, másodfokon ismét a Fővárosi Ítélőtáblára került, melynek Debrecenben eljáró tanácsa idén márciusban kihirdetett jogerős, másodfokú ítéletében jelentősen tovább enyhítette több vádlott büntetését. Kulcsár Attila esetében például öt évre mérsékelte a büntetés időtartamát, így a kényszerintézkedésben töltött időt figyelembe véve már alig maradt a szabadságvesztésből.

A tábla márciusi, szóbeli indoklása szerint a büntetések kiszabásánál figyelembe vette az eljárás rendkívüli elhúzódását, továbbá, hogy Kulcsár Attila beismerő vallomása “nélkül csak nagyon kevés tényállást lehetett volna megállapítani”. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik