Belföld

Illegálisan volt nyitva az ajkai kórház osztálya

Ajkán olyan CT üzemelt 2012 óta, ami nem felelt meg a jogszabályoknak. Az osztályt be kellett volna zárni, de működhetett tovább.

Egy daganatos beteg halálához is köze lehetett annak az elavult – a botrány miatt aztán leselejtezett és újra pótolt – CT-nek, ami miatt az ajkai kórház diagnosztikai osztályát öt éve be kellett volna zárni – írja az Index a TASZ-ra hivatkozva.

A Társaság a Szabadságjogokért a blogján arról ír, hogy 2012. június 30-án kijött egy miniszteri rendelet, hogy a “CT diagnosztikai osztályokon MDCT-vel, azaz multidetektoros computertomográfiai eszközzel kell rendelkezni.” Az ajkai Magyar Imre Kórháznak nem volt ilyen, így 2012-17 között a jogszabályok ellenére működött az osztály.

A TASZ ezért közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy hány olyan kórház lehet még, ahol elavult gépekkel dolgoznak. Érdemi választ erre nem kaptak, csak az ajkai kórház 2004-ben összeállított, 2007-ben módosított működési engedélyét.

(A kiemelt képen egy CT-berendezés látható a radiológiai osztályon a megújult egri Markhot Ferenc Kórházban. MTI Fotó: Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik