Belföld

Szolnok megyéből származik a szennyezett magyar tojás

Még nem tudni, hogy itthon került-e a tojásba fipronil, vagy külföldi tojást címkéztek át magyarnak.

Sokáig úgy tűnt, hazánk kimarad az európai szintűvé dagadt tojásbotrányból, de a NÉBIH augusztus 15-én, múlt kedden közölte: egy Németországból származó fagyasztott félkész termékben kimutatták a fipronil-szennyezést. Kis tételről volt szó, ami ráadásul egyetlen céghez érkezett, könnyen nyomon lehetett követni és gyorsan vissza is hívták.

Hétfőn este azonban sokkal fajsúlyosabb hír látott napvilágot: a szakemberek magyar származású tojásban mutatták ki a rovarirtószert. A NÉBIH mindenkit arra kér, nézze meg az elfogyasztani kívánt tojás azonosítószámát, a szennyezett tétel azonosítója: 3HU1503T03/4.

Vagy így csaltak, vagy úgy csaltak

Mostantól tehát nem igaz, hogy az ügy megoldásáig együnk magyar tojást, mert az biztonságos. A fipronil két módon bukkanhatott fel hazai termékben:

  • Magyar termelő/termelők is lepermetezték csirkéiket a tiltott vegyülettel, vagyis érintettek vagyunk a tojásbotrányban.
  • Valaki/valakik átcímkézte a külföldről importált tojásokat, nyilvánvalóan a hazai termék iránti vásárlói bizalomra játszva.

A hatósági nyomozás az esetleges „átcímkézés” lehetőségének vizsgálatára is kitér, csakúgy mint a külföldi szerhamisítási ügyben való esetleges érintettségre is. Az azonban elmondható, hogy külföldi tojás magyarként jelölve legális módon nem kerülhet kereskedelmi forgalomba

– válaszolta írásban a 24.hu megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Egyelőre keveset tudunk

A szennyezés forrását és módját a szakemberek jelenleg is vizsgálják, egyelőre annyit tudunk, hogy a megvizsgált tojásokban a fipronil megengedett határértékének többszörösét mérték. A nyomonkövetési vizsgálat jelenleg is zajlik, ezért nem kaptunk konkrét választ arra, mely területen, mely boltokban találkozhatunk a szennyezett tojásokkal.

A nyomon követési vizsgálat jelenleg is zajlik, ami természetesen kitér arra is, hogy hova szállítottak az érintett telepről. A hatóság egyébiránt – a vizsgálatok lezárásáig – megtiltotta további termékek kiszállítását a telepről.

Azért a kódból sok minden kiolvasható, még egyszer: 3HU1503T03/4. Az első szám ugye a a tyúk tartási körülményeire utal, utána a HU Magyarország országkódja, majd jön a megye: esetünkben a 15-ös szám Jász-Nagykun-Szolnok megyét jelenti, utána következik az állategészségügyi kerület kódja, a “T” a tojótyúk jelölése, majd az állattartó telep sorszáma, végül az istálló.

A vizsgálat lezárultáig senkit nem akarunk ok nélkül kellemetlen helyzetbe hozni, ezért maradjunk annyiban: a szennyezett tojások Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származnak.A hivatal mind a kereskedőket, mind a vásárlókat arra kéri, ellenőrizzék az üzleteikben, otthonaikban lévő tojásokat, szerepel-e köztük szennyezettnek bizonyult termék.

A gyerekeket tartsuk távol!

Az uniós tojásbotrány kirobbanása óta a NÉBIH a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít, így derült fény a magyar termék érintettségére is. Általánosságban elmondható, hogy a tojásban lévő fipronil egészségkárosító hatása több tényezőn múlik, például a fogyasztó életkorán, testtömegén vagy egészségi állapotán.

A mostani tételben mért érték a megengedett határérték többszöröse, mely az gyermekkorú, érzékenyebb fogyasztók számára – tartós fogyasztás esetén – már nagyobb kockázatot jelent

– fogalmaz a NÉBIH.

Nagy dózisban veszélyes

A szinte az egész EU-t érintő „tojáspara” szálai szövevényesek, itt írtunk részletesen arról, ami számunkra, átlag tojásfogyasztókra nézve lehetnek fontosak.

A fipronil egy Magyarországon is ismert gyógyszer hatóanyag, kutyák, macskák számára készített bolha- és kullancsirtó nyakörvekben, cseppekben alkalmazzák. A Fipronil nagyon hatékony, kiválóan lehet vele növelni a tetűirtó hatékonyságát: egyszerűen lepermetezik vele a baromfit.

Csakhogy nem véletlenül van tiltólistán emberi fogyasztásra szánt állatok esetében: zsírban oldódó vegyületről van szó, ami felhalmozódik a szervezetben, a csirke húsával és a tojással pedig az emberbe jut.

Az Európa-szerte begyűjtött és megsemmisített tojásokból elképzelhetetlenül nagy mennyiséget kellene valakinek megennie ahhoz, hogy mérgezési tünetek jelenjenek meg, de vannak extrém esetek is: Belgiumban például lefoglaltak olyan tojásokat, amelyekből 10 darab elfogyasztása is már problémát jelenthetett volna.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/EPA/Vincent Jannink)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik