Belföld

Államtitkár fia intézi a napi 110 ezerért nyaraló táborfőnök bizniszeit

Nem csoda, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem talált kivetnivalót abban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek üdültetését végző Erzsébet-táborok vezetője 110 ezer forintot költött naponta saját szállására a zánkai tábor közvetlen közelében. Hornyák Tibor főtitkár mellett ugyanis a minisztérium államtitkárának fia is fontos pozícióban van az Erzsébet-táborok pénzügyi irányításában. Kuczora Gergely ügyvédi irodájának jutott a bizalmi feladat, hogy költségvetésből származó több mint 40 milliárd forintos működési és ingatlanfelújítási keret közbeszerzéseit lebonyolítsa.

Felháborító és elfogadhatatlan

Egy nappal azután, hogy a 24.hu cikket írt a rászoruló gyermekek üdültetését végző Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkárának költekezéséről, még ez volt a véleménye a Fidesz egyik ismert politikusának, Budai Gyulának arról, hogy Hornyák Tibor napi 110 ezer forintos luxusvillát bérelt magának.

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke
A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

A következő nap az Emberi Erőforrások Minisztériuma már egészen más hangot ütött meg. A tárca – miután Hornyák közleményben állította, hogy 1,8 milliós fizetéséből maga fizette júliusra a hozzávetőleg 3-4 milliós számlát – minden vizsgálat nélkül közölte, hogy az Erzsébet-táboroknál nem történt szabálytalanság, az pedig magánügy, hogy egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó hivatalnok mennyi pénz költ.

A megengedő hangnemre azért is érdemes odafigyelni, mert az Emmi közigazgatási államtitkárának családja régóta kapcsolatban áll Hornyákkal. Lengyel Gyöngyi fia két ízben is kapott tőle nagy Emmi-s szervezetnél bizalmi állást.

Kuczora Gergely Fotó: extremesailing.hu

Kuczora Gergely először 2014-ben csatlakozott Hornyákhoz, aki akkoriban az Emmi másik vezetőjének, L. Simon Lászlónak a kabinetfőnöke volt, majd a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) élére nevezték ki. A 7 milliárdos vagyon fölött rendelkező MANK felügyelete éppen a közigazgatási államtitkár feladatközébe tartozott.

Lengyel Gyöngyi, az Emmi közigazgatási államtitkára, Kuczora Gergely édesanyja Fotó: MTI/Beliczay László

Miközben Hornyák ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, Kuczora volt a szervezet közbeszerzéseinek jogi felelőse. A MANK körül 2015-ben komoly botrány kerekedett, amikor kiderült, hogy L. Simon szűk ismeretségi körének cégei sorban kapták a különféle meghívásos pályázatokon milliárdos összértékben a megrendeléseket.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az összeférhetetlenségi aggályokra Lengyel Györgyi három éve azt mondta, semmilyen problémát nem lát a megbízatással kapcsolatban, mert a jogi képviselő kiválasztása kizárólagosan az ügyvezető hatásköre. Az államtitkár szerint a MANK igazgatója már 2014-ben is több éve ismerte fia szakmai munkáját. „Tisztában volt tehát szakmai tapasztalatával, amikor a MANK egyes közbeszerzési és jogi ügyeinek intézésével megbízta.”

L. Simon László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelek szerint Hornyák elégedett volt az akkor alig pár éve diplomázott Kuczora teljesítményével, mert az új munkahelyére is magával vitte. Hornyák tavaly lett az Erzsébet-táborok legfőbb vezetője, a gyerektáboroztatás kiszervezésével ő lett az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és az Erzsébet Táborok Kft. ügyvezető igazgatója is.

Az állami döntéseknek köszönhetően az alapítvány ingyen lett a 17 milliárd forint értékű zánkai és fonyódligeti gyerektábor ingatlanegyüttesének tulajdonosa, a kft.-nél pedig egy 15 milliárd forintos költségvetési támogatáscsomag landolt a tavasszal egy olyan közbeszerzéssel, amelyen egyedül ez a cég indulhatott. De ez még nem minden.

Márciusban egy 26 milliárd forintos keretet is megszavazott a kormány a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására és fejlesztésére úgy, hogy az ingatlanok átadási szerződése szerint az alapítvány a felújított ingatlanokkal 14 év múlva azt csinálhat, amit akar.

A gyerektábor-fejlesztés egyik első lépcsője egyébként az volt, hogy mintegy 250 millió forintért védett katonai objektumokéhoz hasonló fémkerítéssel vették körbe mindkét tábort, chipes beléptető kapukkal korlátozták a ki- és bejutást, valamint a területen belüli mozgást. Szerződtették a Fidesz kedvenc őrző-védő cégét, a Valton-Sec Kft.-t is, és ebben a szezonban már 50-70 őrrel és legalább száz biztonsági kamerával kezdték figyeltetni a táborokat.

A Magyar Nemzet által kikért adatok szerint az Erzsébet Táborok Kft.-től csak szerény havi félmilliós alapdíjazásban részesül a Kuczora Ügyvédi Iroda. Azt nem tudni, hogy az alapítványnál elvégzett munkákért milyen módon fizetik a közbeszerzési jogászt, az erre vonatkozó kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ. Tény azonban, hogy 2017 első felében csak az alapítványnál mintegy 15,5 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzést. A legnagyobb szakmai kihívás az alapítvány és a szervezet saját tulajdonában lévő cég 3 éves szerződésének levezénylése lehetett. Az étkeztetés és gyermektáboroztatási szolgáltatás 2020-ig tartó beszerzését pedig úgy írták ki, hogy arra senki más nem pályázhatott, csak a szintén Hornyák által vezetett Erzsébet Táborok Kft.

Az államtitkár párja is jól járt

Az Emmi közigazgatási államtitkára, Lengyel Györgyi akkor lett híres, amikor kiderült, hogy párja, Kligl Sándor hirtelen a legfelkapottabb magyar szobrásszá lépett elő. Növekvő számú megrendeléseit azonban főleg az Emmi által felügyelt művészeti büdzséből finanszírozták. Kliglre 2014-ben a Pécs sétálóutcáján felállított és botrányok közepette átadott Weöres Sándor-szobra irányította rá a figyelmet. Akkor másfél év alatt az üldögélő költő szobra volt a negyedik, amelyet fideszes vidéki önkormányzatok rendelésére készített a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a művész. Népszerűsége azóta is töretlen, 2016-ban például három Mindszenty-szobrát is avatták az ország különböző településein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik