Belföld

Sokan állnak bíróság elé, de nem azok, akik megálmodták a hatalmas és illegális vecsési cigigyárat

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat a vecsési cigarettagyár ügyében. Tizenhárom embert állítanak bíróság elé, akik részt vettek az illegális üzem működtetésében.

2014 novemberében döntött úgy több, máig ismeretlen személy, hogy Magyarországon működtetik majd a gyárat. Ki is nézték a helyet: egy raktárcsarnokot Vecsés határában. Fantomcégek útján kibérelték, majd beszerezték a gyártáshoz szükséges masinákat.

A gyár beindításához Bulgáriából toboroztak – dohánygyártásban szakértelemmel rendelkező munkaerőt – mivel a gépsorok összeszereléséhez és üzembe helyezéséhez, valamint a cigaretta üzemi léptékű előállításához képzett emberekre szükségük. A dolgozóknak általában ezer eurós fizetést, szállást és ellátást kínáltak.

A bűnügy vádlottjai a munkások, illetve a munkafeltételek biztosításában közreműködő személyek.

Az engedély nélküli cigarettagyártás 2015 januárjában kezdődött,  és nem tartott sokáig: a  NAV nyomozói 2015 februárjában jelentek meg a helyszínen, ahol 2,5 millió szál adójegy nélküli cigarettát és mintegy 12 kilogramm vágott dohányt találtak és foglaltak le a gépsorok mellett.

A vádlottak a lefoglalt dohánygyártmányok előállításához kapcsolódó jövedéki adó meg nem fizetésével a költségvetésnek összesen több mint 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

– tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség, hozzátéve, hogy az érintetteket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják.  Az ügyet a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik