Belföld

Alig vizsgálják a rendőri túlkapásokat

Ha rendőrt jelentenek fel bántalmazásért, az ügyek 16 százalékát egyből elutasítják, 75 százalékánál pedig megszüntetik a nyomozást, és végül 100 esetből csak 4 jut el a vádemelésig  – írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó Vig Dávid szerint, aki a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője, miközben az esetek 95-97 százalékában az ügyészségi nyomozás végén elítélik a vádlottat, hivatalos eljárás során történt bántalmazások esetében ez az arány mindössze 67 százalékos.

rendorseg-kozuti-ellenorzes-igazoltatas(5)(13)(960x640).jpg (Array)
Szívinfarktust kaphatott a rendőri igazoltatás közben elhunyt férfi
Újpesten, ahol a szerencsétlenség történt, rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester, hogy az eddigi rendőrkapitány maradhasson a posztján.

A Helsinki Bizottság felmérése szerint évente 800 – 1200 esetben merül fel bántalmazás lehetősége igazoltatás során, de valós szám ennél valószínűleg magasabb, mert sokan nem mernek panaszt vagy feljelentést tenni. A magyar rendőrség egyébként is nagyon sok igazoltatást végez: 2012-ben 1,9 millió igazoltató lapot töltöttek ki, tavaly 1 milliót, ami még mindig magasabb az európai átlagnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik